Gradonačelnik Bešlić: Pravog Mostara nema bez njegova tri naroda

Svečanosti povratka sjedišta Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar u nedjelju je nazočio veliki broj uzvanika s područja Hercegovine, a neizostavan je bio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

On je ponovio odranije poznati stav da pravog Mostara nema bez njegova tri naroda, koja ga i čine posebnim. U tom kontekstu istakao je da je povratak vladike Grigorija velika i značajna stvar za Mostar, i to ne samo za Srbe, nego i za sve druge koji žive u ovom gradu.

Podsjetimo, nakon gotovo dva desetljeća Mostar je ponovo sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije objavio je jučer povratak sjedišta Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar, što je od nemjerljivog značenja za Srbe u dolini Neretve, kojih se nakon rata na ognjišta vratila tek petina. Razlozi za slavlje bili su dvostruki. Naime, vladika je svoj povratak službeno obznanio na dan kada se slavi eparhijska krsna slava – Sveti Ignjatije Bogonosac.

Tom prigodom je liturgiju u Staroj crkvi služilo više vladika – umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dalmatinski Fotije i raško-prizrenski Teodosije, pišu Nezavisne novine.

Vladika Grigorije po povratku u Mostar: Od sada sam uz svoje stado

Grigorije se u besjedi posebno osvrnuo na početak svog stolovanja u Mostaru, kazavši da će “sada sve više biti uz svoje stado”.

“Od danas će vaš episkop uz vas intenzivnije biti, milošću Božjom se truditi da vam bude potpora i duhovni oslonac i u zajednici s vama dijeliti dobro i zlo, radost i tugu”, poručio je Grigorije okupljenim vjernicima.

Govorio je da grad na Neretvi ne može biti ono što je oduvijek bio bez Srba, kao ni bez Hrvata i Bošnjaka.

“Zajednica je preduvjet uspjeha i opstanka, a zahtijeva trpljenje, istrajnost i razumijevanje. Zajednica podrazumijeva i braću drugih vjeroispovijesti s kojima stoljećima živimo ovdje, rame uz rame, u gradu na Neretvi. Samo okrenuti jedni prema drugima i otvoreni jedni prema drugima možemo ujediniti ovaj grad i krenuti dalje pogleda usmjerenog ka budućnosti kojom je jedino moguće prevladati sve nedaće iz prošlosti”, kazao je vladika Grigorije, dodavši da je Mostar simbol preplitanja kultura, simbol srastanja, te različitost i sudar svjetova, bogatstvo i raznolikost i ako mu se bilo što oduzme – on nije ono što jeste…

Istaknuo je da je povratak sjedišta eparhije u Mostar jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Crkve u Hercegovini i episkopiji.

“Zato danas s ovog mjesta pozivam sve pravoslavne obitelji da se vrate i obnove svoje domove kako bi, svjedočeći vjeru u Krista i čuvajući ljubav prema bližnjima, u miru nastavili živjeti u gradu u kojem su rođeni njihovi djedovi i očevi”, poručio je vladika.

Samoj svečanosti povratka eparhije nazočio je veliki broj uzvanika s područja Hercegovine, a neizostavan je bio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je ponovio odranije poznati stav da pravog Mostara nema bez njegova tri naroda, koja ga i čine posebnim. U tom kontekstu istakao je da je povratak vladike Grigorija velika i značajna stvar za Mostar, i to ne samo za Srbe, nego i za sve druge koji žive u ovom gradu.

Ohrabrenje Srbima povratnicima

“Upućene su riječi ohrabrenja, riječi poziva za povratak. Mislim da će Mostar biti grad svih kultura i svih naroda i ljudi sa svojim različitostima koje obogaćuju ovaj grad. Svi trebamo izvući poruku mira da se nikada ne ponovi ružno što se dogodilo na ovim prostorima”, rekao je Bešlić.

Iz vladikina ureda medijima je upućeno i priopćenje za javnost u kojem se također govori o značaju drugog siječnja 2011. godine, datuma kada se u Mostar vraća sjedište eparhije, koja je tu bila prisutna od 18. stoljeća, a zbog ratnih prilika izmještena u Trebinje, u manastir Tvrdoš.

“Čin je to podrške i ohrabrenja Srbima povratnicima u obnovi života u ratom rasijanom i porušenom Mostaru, ali i narodima drugih vjeroispovijesti koji u svojoj raznolikosti stoljećima žive, rame uz rame, u gradu na Neretvi”, navedeno je u priopćenju iz vladikina ureda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*