Gradsko vijeće Mostara zasjedalo bez Kluba Hrvata i gradonačelnika Bešlića

U novoj zgradi Gradske vijećnice danas je održana 44. sjednica Gradskog vijeća Mostara, kojoj nisu nazočili vijećnici Kluba Hrvata ni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Mostarski gradski odbor HDZ-a BIH sinoć je priopćio da Klub vijećnika HDZ-a BiH neće nazočiti sjednici Gradskoga vijeća, a kao razlog je navedena činjenica da ni večer uoči zasjedanja nije izmješteno nelegalno postavljeno spomen obilježje pripadnicima Armije BiH.

HDZ 1990 izrazio je neslaganje s takvom odlukom, ističući da je trebalo “bar pokušati dogovoriti odluke koje bi pokrenule stvari u Mostaru sa mrtve točke”. “Ovdje prije svega mislimo na donošenje proračuna iako znamo kako bošnjačka strana neprimjereno ucjenjuje pitanjima koja s proračunom nemaju nikakve veze”, priopćio je HDZ-a 1990.

U svakom slučaju, sjednica je održana bez Kluba Hrvata i gradonačelnika Bešlića, nazočilo joj je 19 vijećnika. Na njoj su ipak usvojene dvije odluke: Odluka o vršenju ovlasti Grada Mostara u gospodarskim društvima sa učešćem državnog kapitala te Odluku o provedbi Odluke Gradskog vijeća Grada Mostara broj 01-021339/06 od 20.12. 2006. godine i provedbi Dinamičkog plana Javnog poduzeća Komunalno d.o.o.

Za njihovo donošenje glasovalo je 18 vijećnika, a vijećnik SDP-a Elvir Zlomužica bio suzdržan. Vijećnici su usvojili i zaključak u kojem pozivaju gradonačelnika i ostale vijećnike na konstruktivan dijalog i buduću suradnju.

Na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić kazao je kako je za jutros, prije održavanja ove sjednice, bio zakazan nastavak 43. sjednice Gradskog vijeća na kojem bi se razmatrao prijedlog proračuna Grada Mostara za 2012. godinu, ali da se vijećnici Kluba Hrvata nisu pojavili.

Ćorić je kazao kako je od gradonačelnika Bešlića kasno sinoć dobio mail u kojem gradonačelnik ističe da kao član HDZ-a BiH poštuje stav mostarskog Gradskog odbora te stranke i da neće sudjelovati “u zakazanim sjednicama Gradskog vijeća koje se jednostrano bez konzultacija zakazuju u Gradskoj vijećnici, dok se ne razrješi ‘spomenička kriza kod Gradske vijećnice'”.

Predsjednik Kluba SDA u Gradskom vijeću Mostara Adil Šuta nakon sjednice je izjavio kako su vijećnici današnjim zaključkom pozvali gradonačelnika i gradske vijećnike da u narednom razdoblju napokon počnu donositi krucijalne odluke: regulacijske planove, proračun Grada Mostara, odluku o komunalnoj djelatnosti i odluku o Javnom poduzeću Mostar parking.

Elvir Zlomužica je novinarima rekao kako nije protiv današnjih odluka, ali da je ostao suzdržan prilikom njihovog donošenja zbog toga što je smatrao da se današnja sjednica neće održati jer na njoj nisu prisutni vijećnici iz Kluba Hrvata, gradonačelnik Mostara i predstavnici stručnih službi iz reda hrvatskog naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*