Mostarski grafiti: Bolje treći entitet nego rat, Hoćemo kanal na hrvatskom jeziku…

U najvećem hercegovačkom gradu Mostaru tijekom noći s utorka na srijedu na nekoliko mjesta pojavili su se grafiti koji očito izražavaju stav njihovih autora prema aktualnoj političkoj situaciji.

Na zidovima zgrada na križanju između tzv. Plave zgrade i Palme, crnim sprejom su ispisane poruke “BOLJE TREĆI ENTITET NEGO RAT” i “HOĆEMO KANAL NA HRVATSKOM JEZIKU”.

Poruke se očito odnose na zahtjev za uspostavom većinski hrvatske federalne jedinice i politički preustroj Bosne i Hercegovine te na zahtjev za uspostavu televizijskog kanala na hrvatskom jeziku unutar sustava javnog emitiranja u ovoj zemlji.

Na oba ova zahtjeva insistiraju dvije vodeće političke stranke s hrvatskim predznakom u BiH, HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 Bože Ljubića, a podržava ih i dobar dio javnosti na većinski hrvatskim područjima zemlje.

Zanimljivo je da su grafiti potpisani oznakom SINN FEIN, što je naziv političkoga krila Irske republikanske armije (IRA), a cilj im je borba za ujedinjenje Sjeverne Irske koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu s Republikom Irskom.

Na ideologiju SINN FEIN-a često se poziva Hercegbosanska republikanska alternativa (HERA), manja neformalna skupina istomišljenika koja se okuplja oko posuškog internetskog portala Poskok.

Ipak, ispisivanje grafita nije oduševilo sve Mostarce, koji se ionako često žale na nisku razinu čistoće u gradu, odnosno kvalitetu komunalnih usluga te šaranje zgrada grafitima ne nalaze prikladnim načinom izražavanja političkih stavova.

(Hrvatska riječ)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*