Granična policija nastavlja štrajk sve dok ne započnu pregovori s Vijećem ministara BiH

Policijski službenici Granične policije BiH nastavljaju štrajk koji će trajati sve dok predstavnici poslodavca – Vijeća ministara BiH ne počnu pregovore sa Sindikatom ove policijske agencije, potvrdio je Feni dopredsjednik ovog sindikata Svevlad Hoffmann.

“Iznenađeni smo posljednjom izjavom iz Kabineta predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande prema kojoj su – što se Vijeća ministara tiče, sva pitanja vezana za Sindikat GPBiH u mjerodavnosti ministra sigurnosti BiH, jer se radi o resornom ministarstvu”, kazao je Hoffmann.

Dodao je da Sindikat GPBiH nije organizacijska cjelina u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, pa da ministar sigurnosti po tom osnovu treba da pregovara s ovim sindikatom, podsjećajući “da je to obaveza poslodavca čiji su predstavnici predsjedatelj Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici”.

“S tim u vezi, očekujemo da netko od njih napokon sjedne za pregovarački stol sa Sindikatom GPBiH, u protivnom mi i dalje nastavljamo štrajk”, naveo je Hoffmann.

Najavio je, istovremeno, da će Štrajkački odbor Sindikata GPBiH u petak u 12 sati održati sastanak da bi razmotrio daljnje mogućnosti, “s obzirom na to da se poslodavac i dalje oglušuje o legitimne i legalne zahtjeve Sindikata”.
Pripadnici GPBiH su u štrajku od 30. travnja, a odluka o njegovom pokretanju donesena je nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog proračuna institucija BiH kojim je obuhvaćeno i dodatno smanjenje plaća i naknada policijskim službenicima zaposlenim u GPBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*