Granična policija u podne stupila u štrajk upozorenja

Kako je štrajkaški odbor Sindikata Granične policije i najavio, danas u podne Granična policija BiH stupila je u štrajk upozorenja. Razlog je smanjenje osnovice plaće i toplog obroka službenicima Granične policije, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj sat prije početka štrajka, a definitivna odluka o stupanju u štrajk donesena je nakon što Sindikat Granične policije nije dobio pismene garancije da će u narednih deset dana sa nadležnim iz Vijeća ministara krenuti s pregovorima.

Granični policajci su posebno nezadovoljni najavom smanjenja ionako niskih plaća za 4,5%.

Svevlad Hoffmann, glavni inspektor u Graničnoj policji BiH, izjavio je da će njihovi službenici postupati u skladu sa zakonom, te da ni u kom slučaju neće biti ugrožene granice BiH. “Mi ćemo vršiti granične provjere u skladu sa Zakonom o graničnim kontrolama”, kazao je kratko Hoffmann odgovarajući na pitanje novinara o načinu kako će štrajk biti proveden.

To je u javnosti ostavilo određene nedoumice, pojedini mediji pitaju se znači li to da GP do sada nije vršila provjere po zakonu, no iz iskustava drugih zemlja trebalo bi biti jasno o čemu je riječ: granični policajci će, vjerojatno, provoditi detaljnije provjere svakog putnika, što će usporiti promet i stvoriti kolone na graničnim prijelazima.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić prije nekoliko dana uputio je akt svim organizacijskim postrojbama Granične policije BiH, podsjećajući ih na obveze svih pripadnika Granične policije BiH, koje podrazumijevaju da se tokom eventualnog održavanja štrajka ni na koji način ne smije ugroziti razina granične sigurnosti, niti osobito ometati protok robe i putnika preko državne granice, te kako se moraju poduzeti sve mjere na izvršavanju poslova i zadaća koje su zakonske obveze Granične policije BiH sadržane u Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o graničnoj policiji i Zakonu o policijskim službenicima BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*