Grasselli: Ulazak Hrvatske u EU imat će povoljne učinke na gospodarsku suradnju Slovenije i BiH

Slovensko veleposlanstvo u BiH i Slovenski poslovni klub organizirali su u Sarajevu druženje povodom zasjedanja Zajedničke komisije za privrednu suradnju između Republike Slovenije i BiH.

Slovenski veleposlanik Andrej Grasselli rekao je da je ovo druženje zamišljeno kao susret slovenskih privrednika s poslovnim partnerima i predstavnicima bh. vlasti koje mogu iskoristiti da prije kraja godine razgovaraju i sklapaju nova poznanstva.

Gospodarsku saradnju dviju zemalja ocijenio je dobrom, naglasivši da će skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju dodatno potaći tu saradnju zbog smanjenja carinskih barijera i povećanja konkurentosti slovenske robe.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao je da je Slovenija jedan od najvažnijih privrednih partnera BiH, te da se nalazi na petom mjestu i po vanjskotrgovinskoj razmjeni i po investicijama u BiH.

Posebno je naglasio da se u vanjskotrgovinskoj razmjeni pokrivenost uvoza izvozom popravlja u korist Bosne i Hercegovine, podsjetivši da je ona u 2008. iznosila 33 posto, a da je sada 52 posto.

Ekonomski savjetnik u slovenskom veleposlanstvu u BiH Gregor Presker istakao je da je na zasjedanju Zajedničke komisije za privrednu suradnju između Republike Slovenije i BiH izvršen pregled te suradnje u svim područjima, kao i da su razmatrane mogućnosti za njeno produbljivanje.

Po njegovim riječima, naglasak je stavljen na sklapanje memoranduma o zajedničkom nastupu na trećim tržištima na kojim BiH ima svoju infrastrukturu, poput islamskih zemalja i Ruske Federacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*