Grci protiv mjera štednje, Atena na rubu nekontroliranog nasilja

Više od 70.000 ljudi u središtu Atene žestoko prosvjeduje protiv mjera štednje o kojima grčka vlada pregovara s EU-om i MMF-om. Policija ih je počela rastjerivati suzavcem, ali oni su uzvratili Molotovljevim koktelima i kamenjem, javlja hrt.hr.

Grčki sindikati, uz potporu najveće oporbene stranke, radikalno ljevičarske Syrize, organizirali su jednodnevni opći štrajk upozorenja.

Protive se najavljenim novim drastičnim mjerama štednje. Ministarstvo financija objavilo je tijekom jutra da je novi plan gospodarskih mjera i strukturnih reforma, koji prosvjednici osporavaju, dogovoren na sastanku konzervativnog premijera Antonisa Samarasa i njegova ministra financija Yannisa Stournarasa koji se održao večer prije i o kojemu javnost nije bila obaviještena.

Nove mjere predviđaju nova rezanja plaća i mirovina te socijalne pomoći i strukturalne reforme.

U zamjenu za novu tranšu zajma od 31,6 milijarde eura Grčka bi trebala svoju potrošnju smanjiti za 11,6 milijardi eura i povećati prihode za dvije milijarde.

Atena je tražila dvogodišnju odgodu za smanjivanje proračunskog deficita, koji bi 2014. trebao iznositi 2,1 posto BDP-a, da bi izašla iz zatvorena kruga štednje, pada potrošnje i pada gospodarske aktivnosti. Novi plan mora još prihvatiti parlament prije europskog summita 18. listopada.

Novi plan štednje parlament mora prihvatiti prije Unijina summita 18. listopada jer je to uvjet da se Grčkoj odblokira nova tranša kredita od 31 i pol milijardu eura.

Međunardni zajmodavci sve su podjeljeniji oko strategije prema Grčkoj čije gospodarstvo nastavlja tonuti, unatoč milijardama eura ubrizganim od 2010.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*