Grci u panici, iz banaka jučer podigli 700 milijuna eura, pala cijena zlata…

U strahu da bi Atena uskoro mogla izaći iz eurozone, Grci su u ponedjeljak iz banaka podigli najmanje 700 milijuna eura, priopćio je u utorak predsjednik Središnje banke George Provopulos.

Grci povlače euro iz straha da će novi izbori ubrzati izlazak zemlje iz eurozone, a iako se novac iz banaka povlači već godinama do sada nije zabilježeno povlačenje novca tim tempom.

“Predsjednik Središnje banke mi je kazao da nema panike, ali da postoji strah koji bi mogao prerasti u paniku”, kazao je predsjednik države Karolos Papulias na sastanku s političkim liderima.

Izvori iz dviju banaka javljaju da se žurno podizanje novca nastavlja i u utorak, iako pred bankama još uvijek nema redova. Mnogi Grci se nadaju da ipak mogu ostati u eurozoni i bez poštivanja uvjeta koje su nametnuli EU i MMF, kao što obećaje Aleksis Cipris, karizmatični 37-godišnji vođa ljevičarske stranke Syrize.

Zbog grčke političke i gospodarske krize cijene zlata su u padu četvrti dan zaredom. Cijena zlata za trenutnu isporuku je danas pala za čak 1,1 posto, na 1.526,97 dolara po unci, što je za 20 posto niže u odnosu na njen povijesni maksimum iz rujna prošle godine, javljaju svjetske agencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*