Grčka je praktički bankrotirala

burze-financije Nakon što je agencija Standard & Poor’s koja smanjila grčki kreditni rejting na najnužu moguću razinu, proglasivši ga “bezvrijednima”, Grčka više neće moći na tržištu kapitala posuđivati novac po prihvatljivim uvjetima, pa su neku analitičari konsatirali da je ta zemlja zapravo već bankrotirala i da je “mogućnost da grčka vlada objavi moratorij na servisiranje dugova sve je veća – i to ne iz dana u dan već iz sata u sat”. U svakom slučaju, ako 9. svibnja ne dobije zajam od 8,5 milijardi eura Grčkoj prijeti insolventnost.
Ali nije u pitanju samo Grčka, ona je bila – zapisao je tako jedan komentator – “prva domino kocka”, a i druga, portugal, se već klima. Ako se Europska unija u narednih nekoliko dana ne konsolidira i efikasno zaštiti svoje članice, ona domino efekt može zahvatiti Španjolsku i Italiju, čime bi definitivno pala eurozona, a zajednička europska valuta otišla u povijest.
Na razvoj događaja oko Grčke već su reagirale svjetske burze – u srijedu su pale cijene dionica, a euro se spustio na najnižu razinu u odnosu na dolar u proteklih godinu dana. Zbog straha od nestabilnosti gospodarstva eurozone, dionice na Wall Streetu potonule su za skoro dva posto, što je najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, a sličan se negativan trend ponovio i na europskim burzama. Strah na financijskom tržištu osjetio se čak i na japanskoj burzi koja se u srijedu zabilježila pad od 2,5 posto.
Neki analitičari drže da bi se izlaz mogao pronaći, da bi članice Europske unije i Europska središnja banka trebale otkupiti goleme grčke i portugalske kredite. No, za takvo što je, osim same odluke da se takva financijska intervencija poduzme, potrebno promijeniti pravila po kojima danas funkcionira euro zona. No, gotovo je sigurno da euroadministracija i čelnici zemalja članica ni jednu od ovih dviju zadaća ne mogu napraviti u rokovima koji bi jamčili spas Grčke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*