Grčka paralizirana zbog prosvjeda protiv vladinih mjera štednje

Veliki broj prosvjednika okupio se u srijedu ispred parlamenta na središnjem atenskom trgu Syntagmi. Željeli su spriječiti grčke zastupnike da raspravljaju o mjerama štednje. Lopovi, izdajice! Gdje je otišao novac?, uzvikivali su mnogi, a u namjeri okružiti zgradu Parlamenta i spriječiti održavanje parlamentarne rasprave na temu novih štednih mjera ih je spriječila policija.

No, deseci tisuća prosvjednika danas su marširali ulicama Atene u okviru 24-satnog štrajka u organizaciji sindikata iz javnog i privatnog sektora. Diljem zemlje škole i vladini uredi su zatvoreni, morski promet, javni prijevoz i banke rade poremećeno, dok bolnice nude samo pomoć u hitnim slučajevima te rade sa minimalnim brojem osoblja. Zračne luke rade normalno.

Oko 1.500 policajaca zatvorilo je dio središta grada i postavilo dvometarske metalne ograde ispred parlamenta. Istodobno radnici su pokrenuli štrajk. Razlog svemu tome su vladini napori da se donesu nove oštre mjere štednje.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja pristali su povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Papandreu ne samo da je suočen s javnim prosvjedima i otporom konzervativne oporbe nego i u redovima njegove stranke ima onih koji prijete da će odbaciti  plan štednje.

U ponedjeljak svjetska rejting agencija Standard & Poor’s dodatno je snizila grčki kreditni rejting s B na CCC, čime je Grčka postala zemlja s najnižim kreditnim rejtingom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*