Grčka prodaje otoke kako bi prevladala krizu?

Jučer je ugledni britanski dnevnik “Guardian” objavio će bogatima i slavnima sad biti lakše ostvariti svoje snove i kupiti otok jer je Grčka odlučila prodati svoje otoke, ali je grčka vlada tu informaciju demantirala.

Na internetskoj stranici Private Islands je naime izlistan spisak otoka ponuđenih na prodaju, a na njemu se nalazi i ime otoka Nafsika u Jonskom moru, koji je moguće kupiti za 15 milijuna eura. Cijena većine ostalih otoka je niža, pa je tako “komadić privatnog raja” moguće kupiti i za manje od dva milijuna eura.

Kako je naveo “Guardian”, za kupovinu grčkih otoka zainteresirao se veliki broj milijunaša iz Rusije i Kine.

Direktor grčke agencije za otoke Makis Perdikaris komentirao je za list da bi bio jako tužan kad bi takva odluka bila donesena, jer otoci pripadaju građanima Grčke, a njihova prodaja trebala bi biti zaista posljednji izlaz.

No nakon što je vijest o prodaji otoka odjeknula u svjetskim medijima, javila se i grčka vlada. Kažu, “grčka vlada nije upletena u nikakvu prodaju zemlje na grčkim otocima…Takve se transakcije događaju između privatnih osoba, a to nije ništa novo”. U priopćenju koje je potpisao glasnogovornik grčke vlade George Petalotis spominje se i kako je vijest da “grčka vlada pregovara s ruskim i kineskim investitorima jednako netočna”.

Zamisao da bi se Grčka mogla iz krize izvući prodajom otoka javnosti je prisutna već nekoliko mjeseci. Početkom ožujka su, primjerice, njemački političari predlagali vladi u Ateni da proda dio svojih mnogobrojnih otoka i s prihodom sanira državnu blagajnu.

Josef Schlarmann, političar iz njemačkog CDU-a, početkom ožujka je izjavio da “Grčka posjeduje zgrade, poduzeća i nenaseljene otoke, koji bi mogli biti upotrijebljeni za smanjivanje duga”. U izjavi za tabloid “Bild-Zeitung” Schlarmann kaže: “Onaj tko je pred bankrotom mora učiniti sve što je moguće kako bi zadovoljio vjerovnike”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*