Grčka u kaosu, troje mrtvih u neredima

Greece Riots Anniversary Grčke vlasti kažu da je najmanje troje ljudi poginulo u požaru u središtu Atene, tijekom masovnih prosvjeda protiv novih, strogih mjera štednje, koje je uvela grčka vlada. Prema pprvim informacijama, žrtve su poginule u požaru u jednoj banci, koji su po svemu sudeći podmetnuli prosvjednici.
Tijekom današnjeg dana, u većem dijelu središta Atene, policajci naoružani šok bombama i granatama sa suzavcem, vodili su žestoke okršaje sa gnjevnim prosvjednicima koji su ih gađali kamenjem.
Na televizijskim snimcima vidjeli su se policajci kako nastoje da suzavcem spriječe oko 50 prosvjednika da na juriš zauzmu zgradu parlamenta. Nasilje je izbilo i u Solunu.
Štrajk državnih službenika obustavio je zrakoplovne letove, željeznički i trajektni promet u većem dijelu zemlje. Škole i privatna preduzeća su zatvoreni, a bolnice rade sa smanjenim osobljem.
Socijalistički premijer Grčke Jorgos Papandreu propisao je strogi plan štednje kako bi zemlju spasio od bankrota. Tako Grci u naredne tri godine moraju uštedjeti 30 milijardi eura. No, štednji se ipak ne žele svi podvrgnuti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*