Grčki parlament izglasao mjere štednje, prosvjedi ne slabe

Grčki parlament, usprkos žestokim prosvjedima koji i dalje traju, izglasao je mjere štednje! Da nije, Europska unija i MMF bi im uskratili pozajmicu, a euro bi bio u dosad najvećoj krizi. No, sada ulicama prijete krvavi sukobi policije i prosvjednika koji već danima poručuju: ‘No pasaran!’

Sudbonosno glasovanje u grčkom parlamentu odvijalo se pojedinačno i trajalo je sat i pol vremena, da bi na kraju kontroverzni plan vlade o izvlačenju Grčke iz krize rigoroznim mjerama štednje ipak bio izglasan, tankom većinom!

Od 300 zastupnika za štednju je glasovalo 155, protiv je bilo 138, pet se suzdržalo od glasovanja, a dva su bila odsutna.

Financijski sektor je s optimizmom dočekao odluku vlasti u Grčkoj. Euro, naime, raste, a neslužbene informacije iz parlamenta govorile su tijekom dana da će se ipak odlučiti za uvažavanje argumenata Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Podsjetimo, mjere se odnose na idućih pet godina i podrazumijevaju drastično rezanje proračunskih rashoda, povećanje poreza čak i za one radnike s minimalnim zaradama. Uvjetuje im se i prodaja državne imovine u vrijednosti od 50 milijardi eura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*