Grčkoj prijeti građanski rat, pobijedit će onaj s više kalašnjikova

Mihalis Hrisohoidis, grčki ministar zaštite građana (institucija utemeljena 2009. kao nasljednik nekadašnjeg ministarstva javnog reda i mira) u odlasku, upozorio je da bi država mogla otklizati u građanski rat zbog kaosa oko izlaska iz eurozone.

“Ako Grčka ne bude mogla ispuniti svoje obaveze i vraćati dug, bit će to jako bolan proces. Prevagnut će naoružane bande s kalašnjikovima, a računat će se one s najvećim brojem kalašnjikova… završit ćemo u građanskom ratu”, rekao je Hrisohoidis.

Grčka će raspisati nove izbore nakon neuspjelih pokušaja da sastavi novu vladu u utorak, devet dana nakon zadnjih izbora koji nisu dali većinskog pobjednika te se politička kriza nastavlja, a prezadužena članica Europske unije sve je bliže stečaju i napuštanju eurozone.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori. Zasad nije objavio pojedinosti, ali se čini najizglednijim da će se izbori održati sredinom lipnja. Tehnička vlada bit će oformljena u srijedu, rekao je glasnogovornik.

Nijedna stranka na izborima 6. svibnja nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze između pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za bolno rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Europski čelnici upozorit će grčke birače da bi njihova zemlja mogla biti izbačena iz eurozone ako ne glasuju za stranke koje podržavaju mjere štednje.

Međutim, ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imat će pravo, prema grčkome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te će moći sastaviti vladu.

Europski partneri Grčke najavili su da će prekinuti financiranje te prezadužene članice ako ona odbaci uvjete zajma dogovorene u ožujku. To će donijeti stečaj Grčke i njezin gotovo siguran izlazak iz eurozone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*