Gruzijska ministrica podnijela ostavku zbog mučenja zatvorenika

Gruzijska ministrica zatvorskih vlasti podnijela je u srijedu ostavku nakon što su objavljeni video snimci mučenja zatvorenika u zatvoru u Tbilisiju.

“Ono što se događalo u zatvoru broj 8 je užasno. Podnijela sam ostavku premijeru”, izjavila je Khatuna Kalmakhelidze za televiziju.

Televizija gruzijske opozicije TV9 objavila je u utorak navečer video na kojem se vidi jedan zatvorenik u zatvoru broj 8 u Tbilisiju napola gol, kako plače i traži milost prije nego što su ga počeli udarati štapom.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u srijedu da Gruzija “neće tolerirati takvo ponašanje ni u zatvoru ni drugdje”.

Gruzijska vlada je priopćila da je 15 policijskih časnika osumnjičenih za mučenje zatvorenika u ovom zatvoru već uhićeno, naglasivši da se radi o zločinu “s predumišljajem”.

“Ovi časnici ‘su se ponašali na nehuman način sa zatvorenicima i snimali videa prema unaprijed pripremljenom scenariju'”, priopćilo je gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Skandal je izbio dva tjedna prije općih izbora u Gruziji zakazanih za 1. listopad, a danas je u Tbilisiju oko 300 ljudi prosvjedovalo protiv mučenja u zatvoru.

Stranka na vlasti gruzijskog predsjednika Micheila Saakašvilija suočava se trenutno s najtežom izbornom kampanjom otkako je došla na vlast zahvaljujući “Revoluciji ruža” 2003. godine i s jakom oporbom koju predvodi milijarder Bidzina Ivanišvili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*