“Gusari” iz Komina pobjednici 14. maratona lađa

Dodjelom odličja pobjednicima večeras je u Pločama i službeno završen 14. maraton lađa, u kojem je sudjelovalo 35 posada. Zlatne medalje veslačima pobjedničke momčadi “Gusari” iz Komina te veliki prijelazni brončani štit knez Domagoj težak 27 kilograma predao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je bio i pokrovitelj natjecanja.

Budući da je momčadi iz Komina to treća pobjeda za redom, po pravilima natjecanja prijelazni veliki brončani štit pripada im u trajno vlasništvo. U pratnji predsjednika Josipovića bili su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić i predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić. Mali štit u trajno vlasništvo pobjedničkoj momčadi je predao gradonačelnik Ploča Krešimir Veić.

Posada “Gusara” iz Komina je druga momčad kojoj je uspjelo osvojiti veliki brončani štiti u trajno vlasništvo, ranije je pobjedama tri godine za redom to uspjelo i momčadi Rogotina.

Srebrne medalje veslačima drugoplasirane momčadi “Baćina” predao je župan dubrovačko-neretvanski i predsjednik organizacijskog odbora natjecanja Nikola Dobroslavić, a mali štit u trajno vlasništvo predao im je gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić-Jambo.

Brončane medalje lađarima trećeplasirane momčadi “Opuzen” predao je predstavnik Hrvatskih željeznica Oliver Krivić, a mali štit u trajno vlasništvo toj je posadi predao gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević.

Pobjedničkoj momčadi “Gusari” pripala je i novčana nagrada od 25.000 kuna, drugoplasiranoj posadi “Baćina” pripalo 15.000 kuna a trećeplasiranoj ekipi “Opuzena” 10.000 kuna.

Poseban pokal za najbolji potez 14. maratona lađa koji nosi naziv “Ivan Šprlje” (po bivšem županu dubrovačko-neretvanskom i predsjedniku Organizacijskog odbora ovog natjecanja) pripao je momčadi “Plavo srce za djecu Vukovara” iz Zagreba.

Ove je godine prvi put dodijeljena i pobjednička nagrada od 5.000 kuna u konkurenciji onih posada koje su tijekom utrke duge 22.500 metara mijenjale najviše do 6 veslača u Opuzenu. Pobjednik u toj konkurenciji je posada “Bjelovar expres” iz Bjelovara.

Jedina ženska posada “Metkovke” iz Metkovića večeras su rivom u Pločama nosile višemetarski transparent s natpisom “Svi smo mi Antonia Bilić, ne ponovilo se”. Veslačice su rekle da su svoj današnji nastup na maratonu lađa posvetile nestaloj Antoniji Bilić.

Startu maratona lađa nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Staza Metković-Ploče, na kopjoj se natjecanje održava, duga je 22.500 metara. Svaka posada ima 10 veslača i po jednog bubnjara i kormilara (parićara), a po pravilima natjecanja, tijekom utrke dopuštena je zamjena do šest veslača u Opuzenu, što znači da svaka akipa ima najmanje 12 i najviše 18 natjecatelja. Lađe za ovo natjecanje moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih posebnim pravilnikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*