Gutman u nesređenoj zemlji

Na ceremoniji upriličenoj ovoga tjedna, američki novinar Roy Gutman dobio je priznanje “Ključ grada Sarajeva”, što je bila prilika za podsjećanje na njegove zasluge o otkrivanju strahota u koncentracijskim logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm tijekom rata u BiH, za što je svojedobno dobio i Pulitzerovu nagradu.
Gutman je kazao da je sretan zbog priznanja, i da je ponosan biti građaninom Sarajeva, ali da mu je žao što situacija u BiH još nije sređena i pored očitog napretka.
A čini se da su posve različiti pogledi u BiH na ono što se događalo tijekom prve polovine devedesetih, uključujući i strahote koje je otkrio Gutman, i jedan od razloga što situacija u ovoj zemlji još uvijek nije sređena. Pokazale su to i reakcije na nedavno usvojenu deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u Skupštini Srbije te na pozive da BiH usvoji sličan dokument.
U Bosni i Hercegovini jednostavno, usprkos određenom povijesnom odmaku, još uvijek ne postoji konsenzus o načinu na koji bi trebalo osuditi čak i one najstrašnije zločine, poput genocida, počinjene tijekom rata.
Dapače, spomenuta deklaracija o Srebrenici postala je povod za nove političke provokacije. Tako je premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio da će njegova stranka SNSD u parlamentu predložiti deklaraciju kojom bi bio osuđen turski genocid nad Armencima te dodatno predložiti da se u BiH zabrani nošenje marama koje ženama pokrivaju lice.
Jasno je da nije riječ o stvarnoj želji da se slijede “europski standardi”, kako je cinično rekao Dodik, već o pokušaju da se isprovocira politička javnost u Sarajevu. [Alenko Zornija / Vjesnik]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*