Gužve u trgovinama uz granicu: Sve više kupaca iz Hrvatske odlazi u BiH po hranu i lijekove

Ljekarne i trgovine mješovitom robom u Bosni i Hercegovini uz granicu s Hrvatskom od početka godine otkako je uveden PDV na lijekove te na neke prehrambene proizvode bilježe pojačani priljev kupaca, posebice iz Slavonije i Dalmacije.

Kako piše današnji Dnevni avaz, kupci iz Hrvatske u BiH dolaze u potrazi za jeftinijim lijekovima ali i drugom robom poput hrane i pića.

Pozivajući se na izvore iz Granične policije BiH, Avaz navodi kako se samo na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića sada u prosjeku bilježi prelazak po pedesetak automobila s hrvatskim registarskim oznakama više nego je to bio dnevni prosjek prošle godine.

Pojačanu potražnju za lijekovima kupaca iz Hrvatske potvrdili su i u ljekarnama na području Hercegovine što tumače činjenicom da su u BiH oni postali jeftiniji nakon što je Hrvatska od 1. siječnja uvela PDV od pet posto na lijekove koji se ne nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi.

Hrvati u BiH sve više kupuju i hranu s obzirom da je u toj zemlji stopa PDV-a 17 posto a svaka kupnja veća od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) jamči i povrat PDV-a.

Među traženijom robom u BiH su i cigarete te pivo kao i higijenske potrepštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*