H. Clinton: Vojna imovina pripada državi BiH

Američka državna tajnica Hillary Clinton uputila je pismo Predsjedništvu BiH u kojem je pozvala sve strane u BiH da nastave sa traženjem rješenja za problem vojne imovine kako bi omogućili zemlji da u ovoj godini započne Godišnji nacionalni program (ANP) i iskoristi sve pogodnosti koje pruža Akcioni plan o članstvu u NATO (MAP).

Hillary Clinton je istaknula da je zadovoljna što je NATO na ministarskom sastanku u Tallinnu odlučio da pozove BiH u MAP, uz očekivanja da će ta odluka biti katalizator za dalje reforme.

“Kao što znate, 69 lokacija perspektivne vojne imovine mora biti registrirano na državu, točnije na korištenje Ministarstvu obrane BiH prije nego BiH preda svoj ANP i iskoristi sve prednosti MAP procesa ove jeseni”, podsjetila je Clinton, dodajući kako je svjesna da još ne postoji konsenzus kako bi to trebalo biti riješeno unutar postojećeg zakonskog okvira, ali da je veoma važno da sve strane nastave težiti praktičnom rješenju koje će omogućiti BiH da započne ANP proces ove godine.

Clinton savjetuje da je veoma bitno da lideri pređu preko etničkih podjela i pronađu zajednički jezik kada je riječ o pitanjima koja se tiču svih građana.

“Ovo je, naravno, izborna godina u BiH. Predsjednik Barack Obama i ja pozivamo sve političke lidere u BiH da tu kampanju iskoriste da javnost podsjete na potrebu za političkim i ekonomskim reformama, ali i na sve koristi koje donose europske i euroatlantske integracije”, napisala je Clinton, izrazivši nadu da će se političari uzdržati od “provokativne retorike koja je karakterizirla izborne kampanje prethodnih godina”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*