Haag kasni, presuda u predmetu ‘Prlić i ostali’ tek u ožujku

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron najavio je u srijedu da će prvostupanjska presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu “Prlić i ostali” biti izrečena u ožujku sljedeće godine.

“Došlo je do zastoja u nekim predmetima. Suđenje ‘Prlić i ostali’… neće biti dovršeno prije ožujka 2013.”, kazao je Meron u redovitom godišnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku u kojem je podnio izviješće o radu ICTY-ija.

Po njegovim riječima žalbeni postupak u tom predmetu mogao bi biti dovršen 2016. Prvostupanjska presuda bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne trebala je biti izrečena u studenome ove godine.

Završne riječi u tom predmetu održane su u ožujku prošle godine i od tada već je nekoliko puta pomican rok za objavu prvostupanjske presude, a posljednji puta u srpnju objavljeno je da će presuda biti izrečena u studenome ove godine.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom , čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

Meron je kazao kako ICTY, sveukupno, ostvaruje “odličan napredak u dovršetku svoga rada” te da će svi prvostupanjski predmeti, osim suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, koji su “zakasnili” u Haag, biti gotovi u 2013. osim tri.

Meron je najavio da se suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo završiti do kraja 2014., suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću do kraja 2015. i bivšem vojnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću do kraja srpnja 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*