Haag oslobodio Karadžića optužbe za genocid u sedam općina u BiH

Haaški tribunal odbio je zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, utvrdivši da su tužitelji izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset točaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo optužbe za genocid u sedam općina u BiH.

Priopćavajući odluku, predsjedavajući Sudskog vijeća 0-Gon Kwon je rekao da dokazi koje su predočili tužitelji nisu dovoljni za dokazivanje točke optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale Muslimane i Hrvate “uništiti u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe”.

Vijeće je utvrdilo da je tužiteljstvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim točkama optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ako bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Suđenje će, poslije današnje odluke, biti nastavljeno dokaznim postupkom Karadžićeve obrane, koji će početi 16. listopada.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, u razdoblju od 1992. do 1995. godine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*