Haaški osuđenik Milan Gvero izašao na slobodu

Haaški osuđenik Milan Gvero, koji je 10. lipnja osuđen na pet godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u Srebrenici, oslobođen je danas iz pritvora pošto je predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson odobrio njegov zahtjev za ranije puštanje na slobodu.

Gvero je dvije trećine svoje kazne odslužio u pritvorskoj jedinici i, prema praksi Tribunala, time je stekao pravo na prijevremeno oslobađanje, obrazlaže se u odluci.

Tribunal je Gveru osudio zbog njegove uloge u zločinima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kada je bio pomoćnik zapovjednika za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Tribunalu se predao u veljači 2005. godine, a suđeno mu je sa još šestoricom oficira policije i Vojske RS u predmetu “Popović i drugi”.

Prilikom donošenja odluke, predsjednik Tribunala uzeo je u obzir i Gverino zdravstveno stanje i starosnu dob, odnosno medicinske izvještaje prema kojima bi on morao hitno biti podvrgnut operaciji, koju je odbijao da se obaviti u Nizozemskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*