Haaški sud: Nije sigurno da topnički dnevnici postoje

Igra oko haške optužbe da hrvatska vlada skriva topničke dnevnike kako bi štitila svoje generale nakon dvije godine čini se da je završena. Naime sudsko vijeće pod predsjedanjem Alphonsa Oriea presudilo je da se ne može sa sigurnošću utvrditi postoje li topnički dnevnici i tako je odbilo zahtjev tužiteljstva da se zbog toga Hrvatskoj izda subpoena, što bi značilo i daljnje blokiranje pregovara za ulazak u Uniju.

U obrazloženju odluke kaže se da ostaje upitna vjerodostojnost nekih informacija koje je u tzv. administrativnoj istrazi prikupila hrvatska vlada. Sveukupno neka pitanja ostaju bez definitivnog odgovora, navodi sudsko vijeće koje ipak daje Hrvatskoj prolaznu ocjenu.

Suci međutim ističu da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati sa Sudom i tužiteljstvom. Tužitelj Serge Brammertz i dalje će imati pravo tražiti topničke dnevnike dođe li do nekih novih informacija o spornim dokumentima.

Tzv. topnički dnevnici bili su donedavno glavna prepreka nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo haškog tužitelja suradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava. Nakon posljednjeg Brammertzovog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a sredinom lipnja Bruxelles je dao zeleno svjetlo pa je poglavlje 23 napokon otvoreno na međuvladinoj konferenciji 30. lipnja.

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*