Haaški sud odbilo Šešeljev zahtjev za oslobađanjem

Raspravno vijeće Haaškoga suda zaključilo je u srijedu da su tužitelji na suđenju izveli dovoljno dokaza koji potvrđuju da je vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj poticao na progon i druge zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini te je stoga odbacilo njegov zahtjev za oslobađanjem i odbacivanjem optužnice koja ga tereti za ratne zločine počinjene u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Predsjednik sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti je u višesatnom iznošenju odluke kazao kako Vijeće raspolaže dovoljnim dokazima da zaključi da je govor optuženog bio govor nasilja. Antonetti je citirao niz Šešeljevih huškačkih ratnih izjava kao i svjedočanstva žrtava o Šešeljevim govorima među kojima stanovnika vojvođanskih sela koji su čuli njegova ‘upozorenja’ da je vrijeme da se odsele ili ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac koja ga je slušala na radiju kako potpiruje svoje dobrovoljce.

Vijeće je zaključilo da raspolaže s dovoljno dokaza da je Šešelj “sustavno omalovažavao Hrvate i Muslimane” nazivajući ih uvredljivim i pogrdnim nazivima poput “ustaše” i “balije”, kao i da je širio atmosferu straha, kazao je Antonetti.

Vijeće je zaključilo i da je dostatno dokazano da je Šešelj poticao svoje dobrovoljce na ostvarivanje njegove “nacionalnističke ideologije svim sredstvima”, kazao je Antonetti dodajući da dokazi pokazuju i da je Šešelj smatrao da se ti ciljevi mogu ostvariti “jedino protjerivanjem nesrba”.

Šešelj je također bio svjestan da će nakon njegovih huškačih govora uslijediti zločini a sudsko vijeće smatra da ima dovoljno dokaza i o njegovoj kriminalnoj namjeri progona. To da je znao da su zločini počinjeni ni sam Šešelj nije sporio, kazao je Antonetti.

Šešelj je bio svjestan i kriminalne prošlosti dijela dobrovoljaca ali je to zanemario, kazao je predsjedavajući sudac koji je na kraju zaključio i da je dokazana uzročno-posljedična veza između njegovih govora i zločina.
Vođa srpskih radikala koji je sa smijehom pratio dio izlaganja predsjedavajućeg suca o njegovoj povezanosti sa zločinima u jednom je trenutku prekinuo suca zbog prigovora na prijevod te poručio: “Sa zanimanjem pratim to što govorite i prilično me uveseljava”.

Antonetti je kazao kako vijeće u ovoj fazi raspolaže s dovoljno dokaza da može zaključiti da je na području Hrvatske, BiH i Vojvodine počinjen progon i da je protjerano nesrpsko stanovništvo.

Tužitelji su izveli i dovoljno dokaza da su počinjena ubojstva na područjima BiH i Hrvatske uključujući Vukovara, Zvornika i šireg područja Sarajeva te Mostara, zaključili su suci.

Predsjedavajući sudac poručio mu je da kao najmlađi doktor prava “nije mogao da ne zna” da je širenje mržnje bilo kažnjivo i po međunarodnom pravu i po Kaznenom zakoniku bivše SFRJ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*