Haaški sud odbio prijedlog Hrvatske za statusom prijatelja suda

Haaški je sud odbio prijedlog Hrvatske za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu “Gotovina-Markač”. “Žalbeno vijeće utvrdilo je da je suština argumenata – hrvatski nacionalni interesi izvan opsega pitanja koja se razmatraju u žalbi. U skladu s tim žalbeno vijeće nije uvjereno da bi dozvoljavanje Hrvatskoj da podnese amicus curiae podnesak pomoglo u odlučivanju o Gotovininoj i Markačevoj žalbi”, navodi se u odluci Haaškoga suda donesenoj 8. veljače.

Hrvatska vlada zatražila je u prosincu od Haaškoga suda da joj odobri status prijatelja suda smatrajući da može pomoći žalbenom vijeću na tri područja – pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje u presudi.

U svojoj odluci žalbeno vijeće navodi da je Hrvatska 16. prosinca podnijela povjerljivi zahtjev kojim je tražila dozvolu da podnese izjavu o interesu, odnosno podnesak u svojstvu prijatelja suda jer je nepravomoćnom presudom “Gotovina, Čermak i Markač” Hrvatska proglašena odgovornom za zločine obuhvaćene udruženim zločinačkim poduhvatom.

Iz te činjenice Hrvatska je izvukla svoje barem ograničeno pravo da intervenira i objasni svoje interese, navodi žalbeno vijeće u odluci.

Hrvatska je, piše dalje žalbeno vijeće, navela da bi presuda mogla imati negativan učinak na mogućnosti hrvatskih dužnosnika da donose odluke u vanjskoj politici i pitanjima vezanim uz obranu te bi naštetila hrvatskom legitimitetu pred međunarodnim institucijama. Hrvatska je također ustvrdila da se presuda koristi kao negativni presedan u slučajevima protiv Hrvatske pred drugim međunarodnim i nacionalnim sudovima.

“Žalbeno vijeće ističe da presudom utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske”, ističu žalbeni suci obrazlažući da se ICTY bavi jedino individualnom odgovornošću pa bi prihvaćanje hrvatskog zahtjeva značilo izlazak iz okvira mandata Haaškoga suda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*