Haaški sud oslobodio Momčila Perišića: Nije kriv za zločine u Hrvatskoj i BiH!

momcilo-perisic-270Žalbeno vijeće Haškoga suda oslobodilo je nekadašnjeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića svih optužbi za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, preinačivši presudu kojom ga je prvostupanjsko sudsko vijeće osudilo na 27 godina zatvora i naloživši njegovo trenutačno oslobađanje iz haškog pritvora!

Perišić je bio hijerarhijski najviši general jugoslavenske armije optužen pred Haškim sudom, a haško tužiteljstvo teretilo ga je za pružanje kadrovske, logističke i financijske pomoći vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, čime je pridonio njihovim zločinima u Sarajevu i Srebrenici, a bio je optužen i za raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. godine.

Kako je kazao predsjedavajući žalbenoga vijeća sudac Theodor Meron, koji je donio oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvostupanjsko vijeće pogriješilo je kada je Perišića osudilo za zločine njegovih podređenih, utvrdivši da Perišić nije imao “efektivnu kontrolu” nad pripadnicima Vojske Jugoslavije raspoređenima u postrojbe vojske pobunjenih hrvatskih Srba, u okviru 40. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije.

Perišićevi branitelji su u žalbenom postupku tvrdili kako nema dokaza da je pomoć koju je Perišić pružao vojskama bosanskih i hrvatskih Srba bila usmjerena na činjenje zločina.

Njegov odvjetnik Novak Lukić tvrdio je da prvostupanjska presuda, kojom je Preišić bio proglašen krivim i osuđen na 27 godina zatvora, “dovodi do automatske kriminalizacije pružanja pomoći u cilju vođenja rata”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*