Haaški sud pustio Jadranka Prlića na privremenu slobodu

Raspravno vijeće Haaškoga suda odlučilo je pustiti bivšeg premijera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića na privremenu slobodu, a haaško tužiteljstvo odmah nakon toga uložilo je žalbu na tu odluku.

Prlić je u haaškom pritvoru čeko izricanje nepravomoćne presude, a raspravno je vijeće odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu donije u četvrtka, nakon što je ranije redovito odbijalo zahtjeve optužene šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata za puštanjem na privremenu slobodu.

Prlića je pušten na tri mjeseca, s mogućnošću da nakon toga zatraži produljenje boravka na privremenoj slobodi.

Raspravno je vijeće u odluci kojom se odobrava zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu napisalo kako bi zbog kompleksnosti i opsega predmeta odlučivanje trojice sudaca o presudi moglo potrajati te je odlučilo pustiti Prlića na slobodu s tim da datum njegova izlaska iz pritvora kao i uvjeti boravka na slobodi ostaju tajni odlukom suda. Iz podnesaka je tek vidljivo da je jamstva za njegov boravak na slobodi dala Hrvatska te bi trebao boraviti na području Zagreba.

Prlić je zajedno s pet bivših političkih i vojnih čelnika samoproglašene HR Herceg-Bosne u haaškome pritvoru od 5. travnja 2004.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom. U ožujku ove godine održane su završne riječi te se od tada čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haaškoga suda, biti izrečena najranije u lipnju sljedeće godine.

Tužiteljstvo je u završnim riječima zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužitelji za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*