Haaški sud ruši optužbe za nelegalno granatiranje i zločinački pothvat?

Žalbeno vijeće Haškoga suda koje bi potkraj godine trebalo donijeti konačnu presudu u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladena Markača pozvalo je jučer tužiteljstvo da objasni, u slučaju da se utvrdi da Gotovina i Markač nisu odgovorni za nelegalne topničke napade i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, smatra li ih odgovornima po zapovjednoj odgovornosti, kao pomagače.

Prema pisanju Novog lista, neočekivano pitanje žalbenog vijeća implicira da su žalbeni suci spremni srušiti ključne optužbe protiv Gotovine i Markača za nelegalne napade i udruženi zločinački pothvat. Iako ne treba brzati s takvim zaključcima, iako je jasno kako se ta mogućnost razmatra.

Čini se da je žalbeno vijeće ovoga puta otišlo i korak dalje od svog naloga uoči žalbene rasprave u svibnju, kada je pozvalo strane u sporu da se za usmeno ročište posebno pripreme odgovoriti na četiri pitanja u kojima se zrcalila sama srž žalbe Gotovine i Markača na prvostupanjsku presudu.

Naime, najnoviji nalog sugerira da je žalbeno vijeće voljno odbaciti optužbe za nelegalno granatiranje i za udruženi zločinački pothvat, te da sada samo još razmatra ima li u prvostupanjskoj presudi dovoljno elemenata da ih se optuži po alternativnoj, zapovjednoj odgovornosti.

U tom slučaju, kada bi to bila istina, to bi najvjerojatnije značilo i prepolovljavanje njihovih kazni, kojima ih je prvostupanjski sud osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Kako novinar Novog lista doznaje od upućenih, dovoljno je da jedan od sudaca u peteročlanom žalbenom vijeću ima takve dvojbe, žalbeno vijeće pozvat će optužbu da se očituje, premda to još uvijek ne znači da će cijelo vijeće zauzeti takav stav.

Tužiteljstvo ima rok do 12. kolovoza za odgovor žalbenom vijeću na koji će Gotovinina i Markačeva obrana također dobiti priliku odgovoriti do 31. kolovoza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*