Haaško Tužiteljstvo će za Gotovinu tražiti 27 godina zatvora?

Tužiteljstvo Haaškoga suda tražit će 27 godina kazne zatvora za Antu Gotovinu, 23 godine za Mladena Markača i 17 godina za Ivana Čermaka, piše “Vjesnik”, prenoseći “dobro čuvanu vijest” koja je ipak procurila u javnost.

Takav bi prijedlog, piše “Vjesnik”, trebao bi biti upisan u završni pismeni podnesak na koji tužiteljska strana ima pravo u prethodnici završnih riječi stranaka. Izvori bliski Haaškom tužiteljstvu kazali su pak kako je nemoguće u ovom trenutku točno kazati hoće li zahtjev Tužiteljstva uistinu biti takav, no smatra se kako ispod 20 godina sasvim sigurno neće biti.

“Sve manje, primjerice zahtjev za 10 godina bio bi premali jer bi mogao potpasti pod druge vrste dogovora i nagodbe”, kazao je “Vjesnikov” izvor, objašnjavajući kako je logično da Tužiteljstvo traži visoke kazne jer mu je Sudsko vijeće sve nepredvidljivije.

Događalo se, naime, da Tužiteljstvo traži kazne od primjerice 40 godina, a Sud odredi pet. Stoga je konačni ishod ovog suđenja nemoguće predvidjeti, smatraju izvori u Haagu.

Obrana trojice generala, pak, istu je formu završnog pismenog podneska iskoristila da od Suda zatraži oslobađajuću presudu za svakog od optuženika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*