Haaško tužiteljstvo: Kazne Gotovini i Markaču su primjerene, krivi su kao pomagači u zločinačkom pothvatu

“Haaško tužiteljstvo smatra da prvostupanjska presuda kojom je general Ante Gotovina osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata daje osnovu i za proglašenje njegove krivnje kao pomagača u tom pothvatu, kao i za proglašenje njegove krivnje po zapovjednoj odgovornosti za zločine koji su uslijedili tijekom dva mjeseca nakon operacije Oluje”, piše u podnesku haaškog tužiteljstva koje je danas objavljeno, javlja HRT.

Tužiteljstvo smatra da je i dalje primjerena kazna od 24 godine izrečena u nepravomoćnoj presudi te da bi se Gotovinu trebalo osuditi i zbog pomaganja progona, deportacije, ubojstva, nasumičnog razaranja i pljačke te drugih nečovječnih djela i okrutnog postupanja.

“Iako sudsko vijeće nije donijelo izričite zaključke o drugim oblicima krivnje osim udruženog zločinačkog pothvata, njegovi zaključci i dokazi na koje se oslanja utvrđuju Gotovininu krivnju za te zločine kao pomagača i kroz zapovjednu odgovornost”, stoji u podnesku tužiteljstva.

Jednak stav tužiteljstvo ima i kada je riječ o generalu Mladenu Markaču koji je nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora. Smatraju da se i on treba proglasiti pomagačem u zločinačkom pothvatu te da je kazna od 18 godina zatvora primjerena.

1 Comment

  1. Da se nezaborav.Svjetski Birokrati gledaju ne Hrvate i hrvatske branitelje isto kao i cetnici. Haska pravda je prljava poput prljava pjene na povrsini uskuhana juhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*