Hadžić: Formiranje vlasti ne ovisi o strankama iz RS, nego o dva HDZ-a

Predsjednici šest vodećih stranaka ne bi se odazvali pozivu za sudjelovanje u radu kolokvija u Cadenabbiji o temi “Je li Ustav BiH kompatibilan s EU?” da nisu spremni razgovarati i o rješenju političke krize u kojoj se danas BiH nalazi, kazao je danas u izjavi za Fenu potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, a danas je to ponovio tijekom razgovora s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocanom Harčenkom, da odlazi na skup u Italiju, koji počinje sutra, da bi razgovarao o europskim, a ne unutarnjim pitanjima u BiH.

Hadžić je pak uoči sutrašnjih razgovora u Italiji govorio o formiranju vlasti u BiH. “Poznati su stavovi svih političkih stanaka, zbog čega je jasno da stavovi predstavnika Republike Srpske nisu ključni, nego su ključni stavovi HDZ-a, odnosno stranka okupljenih oko HDZ-a i vjerujemo da oni ‘drže ključ u svojim rukama’, a od njihove volje ovisi hoćemo li uskoro imati novo Vijeće ministara BiH ili ne”, rekao je Hadžić.

Stavovi SDP-a su nepromijenjeni, izjavio je Hadžić, naglašavajući da je ta stranka, stranka ne samo jednog naroda nego da predstavljaju multietničku strukturu te da je to razlog zbog kojeg su im građani BiH dali povjerenje na prošlogodišnjim općim izborima u BiH.

“Očekujemo da će u idućih nekoliko dana biti postignut dogovor, ali to ne znači da će se dogovor dostići u Italiji, jer je konačno došlo vrijeme da se donese odluka da li će biti formirano Vijeće ministara BiH ili raspisani izvanredni izbori za državni nivo”, naglasio je Hadžić.

Međutim, kako Izborni zakon BiH nema tu mogućnost, Hadžić ističe da ukoliko postoji politička volja na razini BiH moguće je donijeti izmjene važećeg zakona u kojem će biti ugrađena mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora. Dodao je da je SDP, kao stranka pobjednica izbora, vrlo zainteresirana za tu opciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*