Hadžić neće uložiti žalbu na odluku o izručenju

Iako su mediji godinama nagađali da haaški optuženik GorAN hADŽIĆ se skriva po šumama Fruške Gore, do danas u Srbiji očito nije bilo dovoljno političke volje da se i taj posljednji haAški bjegunac uhiti. Sada, zadovoljan raspletom cijele situacije, srbijanski predsjednik Boris Tadić ističe kako nije točno da su znali gdje se skriva te da su činili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti. Tvrdi da su na ovome slučaju radili naporno i da su konkretni rezultati sada i došli.

Goran Hadžić uhićen je s lažnim dokumentima dok je hodao po cesti u fruškogorskim brdima.

Glavni srbijanski tužitelj za ratne zločine, Vladimir Vukčević, izjavio je da je prilikom uhićenja Hadžić bio naoružan pištoljem, no nije pružao otpor.

»Hadžić je živio pored sela Krušedol i imao je lažni identitet. U trenutku uhićenja imao je brkove i bradu od tri dana«, rekao je Vukčević.

Navodi se i da je uz njega priveden i njegov, za sada neimenovan, suradnik koji mu je trebao predati novac.

Vukčević tvrdi da su Hadžićevi prijatelji u medije puštali dezinformacije kako bi mu poslali poruku da se sprema njegovo uhićenje i da pobjegne iz zemlje. A sigurnosne službe ispituju navode i je li bio kontaktu sa svećenicima u tom kraju i jesu li mu i oni pomagali.

Nešto prije 13 sati Hadžić je doveden u beogradski Specijalni sud za ratne zločine gdje je saslušan je, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haaškom tribunalu.

Njegov branitelj Toma Filanovinarima je izjavio da je Hadžiću uručena optužnica te da je on kazao da je razumije, ali se nije izjašnjavao o navodima u optužnici. Također je dodao da neće biti uložena žalba na rješenje o Hadžićevu izručenju.

Dodao je kako je Hadžić tijekom sedmogodišnjeg skrivanja veći dio vremena bio izvan zemlje, a da je na nadležnim organima da utvrde gdje i kako te da Hadžić prilikom uhićenja nije bio naoružan niti je imao kod sebe bilo kakve dokumente.

Hadžić, prema proceduri, protiv rješenja o ispunjenosti uvjeta za izručenje može podnijeti žalbu u roku od tri dana, a o žalbi odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće suda u roku od tri dana.

Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi izručenje.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je kako će se, po zakonu, pričekati da prođu tri dana predviđena za podnošenje žalbe te dodao kako očekuje da će postupak izručenja brzo biti završen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*