Hadžić prvi put u sudnici, odbio izjasniti se o krivnji

Vođa pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i posljednji optuženik Haaškoga suda Goran Hadžić iskoristio je u ponedjeljak popodne pravo da se na prvome pojavljivanju pred Haaškim sudom ne izjasni o krivnji pa će ICTY zakazati novo ročište.

“Neće se izjasniti o krivnji već će iskoristiti pravo da to ne učini” rekao je njegov branitelj Vladimir Petrović.

Ročište je vodio južnokorejski sudac O-Gon Kwon koji je najavio da će “zakazati još jedno prvo pojavljivanje u roku od trideset dana, a strane u postupku o tome će biti obaviještene”.

Ne izjasni li se o krivnji posljednji haaški optuženik Hadžić ni na idućem prvom pojavljivanju, sud će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Hadžiću su u ponedjeljak u Den Haagu pročitali njegova prava tijekom suđenja, a njegov je odvjetnik izjavio kako je optuženik “primio izmijenjenu optužnicu” i zajedno “su je analizirali”.

U sudnici je bio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Haški je sud protiv Hadžića podignuo optužnicu 2004. godine. U 14 točaka optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Haaško tužiteljstvo objavilo je u petak kasno poslijepodne izmijenjenu optužnicu koja Hadžića sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*