Hadžić: Spuštanje visine Pelješkog mosta na 35 metara za nas je apsolutno neprihvatljivo

U cilju rješavanja aktualnih pitanja sa Republikom Hrvatskom, Vijeće ministara BiH je na 20. sjednici usvojilo zaključak kojim se traži da predstavnici BiH budu uključeni u sve aktivnosti na izradi studije izvodljivosti vezane za izgradnju Neumskog koridora te predložilo Parlamentarnoj skupštini BiH da razmotri mogućnost nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i RH.

U priopćenju koje je u vezi s time izdalo Ministarstvo komunikacija i prometa ističe se kako BiH smatra da je ratifikacija Sporazuma Izetbegović-Tuđman najoptimalnije rješenje za obje zemlje.

“Jednako tako, ocjenjujemo da novo otvaranje pregovora ne bi donijelo nikakav kvalitetniji rezultat u odnosu na već ponuđena rješenja. U slučaju da RH ne ratificira navedeni sporazum, smatramo da ovo pitanje treba riješiti kroz međunarodnu arbitražu. Zaista je nepotrebno ovoliko podizanje tenzija u javnosti po ovom, ali i drugim pitanjima, kao što je izgradnja Pelješkog mosta i Neumskog koridora. Država BiH neće se uplitati u politička previranja i raspravu sa oporbom u Hrvatskoj. Jednako tako, nećemo opstruirati gradnju Pelješkog mosta jer vjerujemo da će Hrvatska prilikom usvajanja idejnog projekta ispoštovati pravo suverene države BiH da ima nesmetan pristup međunarodnim vodama, vodeći računa o tehničkim detaljima istog. BiH i Hrvatska su dvije partnerske zemlje. U skladu s tim, BiH neće tolerirati bilo kakav drugačiji odnos osim onog dobrosusjedskog i ravnopravnog, a ne ucjenjivačkog i bez obostranog uvažavanja. Vjerujem da ćemo kao susjedi i partneri uspjeti sve dogovoriti”, naglasio je tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, stoji dalje u priopćenju.

U priopćenju također piše: “Važno je naglasiti da Republika Hrvatska ne ustupa svoj teritorij BiH u Neumskom zaljevu. Ne postoje nikakvi validni dokazi da su ‘sporni’ škojevi i vrh poluotoka Klek teritorij RH. Kroz rad Mješovitog povjerenstva za identifikaciju državne granice između BiH i RH praktično je izanaliziran svaki kilometar granice. U nekoliko godina, koliko je trajao rad tog povjerenstva, bilo je dovoljno vremena i mogućnosti da se otvore sva pitanja, uključujući i pitanje pripadnosti navedenih otočića i vrha poluotoka Klek.

Više od deset godina BiH ostvaruje suverenitet nad spornim škojevima i vrhom poluotoka Klek. Zahtjev građana Neuma za zadržavanjem postojećeg stanja korespondira s interesima BiH u pogledu identifikacije državne granice u tom području.

Sporazum o identifikaciji državne granice, koji su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman, treba sagledavati u cjelini, a ne samo dio koji se odnosi na morsku granicu u predjelu Neuma. Tako gledajući, lako će se uočiti i pogodnost koje je RH dobila u razgraničenju na rijeci Savi.”

U priopćenju Ministarstvo komunikacija i prometa najavljuje se da će Vijeće ministara BiH “u najskorije vrijeme održati tematsku sjednicu po pitanju upravljanja i utvrđivanja granice o čemu će bh. javnost biti blagovremeno obaviještena”.

Komentirajući novo idejno rješenje Pelješkog mosta, ministar Hadžić je u izjavi za Dnevni avaz rekao: “Ne dovodimo u pitanje želju Hrvatske da spoji dva dijela svoje teritorije, ali pri tome mora poštovati dva uvjeta, pristup BiH otvorenom moru i nepovredivost suvereniteta naše zemlje. To je donja crta za BiH.”

Novo rješenje, koje je već u Briselu prezentirala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, od prošlog se razlikuje u tome što je novi most za 20 metara niži od prethodnog i bit će visok 35 metara.

“Nismo imali priliku ni vidjeti što su to oni prezentirali, ali ako je tako, onda je to za nas apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, predstavit ćemo i mi svoje planove, koji će podrazumijevati vraćanje na onu visinu koja će dozvoliti pristup većih brodova Neumu”, istakao je Hadžić.

Naglasio je da će bh. delegacija u Bruxellesu izložiti svoje viđenje i to na današnjem trilateralnom ministarskom sastanku (BiH, Hrvatska, Europska komisija) posvećenom rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Na tom sastanku bh. izaslanstvo će, kaže, tražiti da se u radna tijela koja će se baviti ovim pitanjima uključe i stručnjaci iz BiH.

1 Comment

  1. Historiski problem Neuma

    Riješavanje ovog umjetnog i historiski nametnutog problema Hrvatskoj rezultirao je ugovorom Tuđman-Izetbegovič,opterečenim atmosferom dugih historiskih te nedavnih ratnih okolnosti domovinskog rata u principu bratoubilačkog.Historiski problem nastaje izlazom Otomanskog carstva na dio Hrvatskog Jadrana kod Neuma koji ima direktnu historisku vezu s Venecijanskom križarskom okupacijom Hrvatskog Zadra te kasnijim posezanjima za hrvatskim teritorijima i otocima.Ovu okupaciju je predvodo Venecijanski dužd Enriko Dandolo uz blagoslov bandita Rimskog pape Bonafacija drugog,pobornika Rimsko-teološko-političkog kolonijalizma.Venecija izgradivši veliku flotu za prevoz papinih križara preko Jadrana na putu prema Jeruzalemu radi navodnog oslobađanja Jeruzalema od nekrsta židova i muslimana.Venecija traži okupaciju i pljačku Hrvatskog Zadra u svoju korist.Venecija je navodno pred bankrotom,okupacija je da se namire troškovi izgradnje flote.Radi toga križari osvajaju Zadar 1202 godine.Stolječima kasnije Turci kontra ofenzivama vrše prodore vojnih osvajanja preko balkana prema Beču ključu Europe,goneči evropske križarske kolonijalne bande,te okupacijom balkanskih država stvaraju Otomansko carstvo.Republika grad Dubrovnik da se zaštiti od Venecijanskog kolonijalnog ološa dogovorno otvara izlaz Otomanskom carstvu na more kod Neuma koji pripada osmanlijama za vrijeme trajanja Otomanskog carstva.Ovo postaje nepisana granica a priznavaju je kolonizatori Beč i Istambul.Ugovori Beča i Istambula se nebi trebali ticati niti poštovati jel Hrvatska nije bila suveren čimbenik niti potpisnik bilo kakvih ugovora Beča i Istambula.Hrvatska kao bivša kolonija Austro-Ugarske nemože biti naslijednica obaveza tih graničnih ugovora.Odlaskom Turaka normalno bi bilo da se taj teritorij Neuma vrati matici zemlji.Nigdje u Europi nema suverene zemlje ni države da je presječena drugom državom.Neki politički socijalistički kvislinzi u Hrvatskoj stvaraju upravo političku atmosferu za otuđivanje tog dijela zemlje a time i ugrožavanjem cjelovitosti državnog suvereniteta da šta prije stignu u Europu.Postavlja se jedno pravno i moralno pitanje:dali je BH pravni naslijednik osmanliskih osvajanja i stečevina s obzirom da je to isti narod.Otto Von Hasburg je dao izjavu da se osječa krivim kao potomak onih koji su uzrok hrvatske nesreče uzrokovane politikom Austro-Ugarske.I na kraju Europa bi trebala pokazat neko elementarno kajanje za sva zla šta je Hrvatima učinila,te pokazat to gestom da oprosti Hrvatskoj dug izgradnje auto ceste dalmatine te da preuzme buduče troškove auto ceste kroz BH do Dubrovnika uključujuči tu i troškove Pelješačkog mosta.
    Pozdrav,Branko

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*