Hakeri u ofenzivi: Napadnute stranice hrvatske Vlade i Hrvatskog katoličkog radija

Internetska stranica Hrvatskog katoličkog radija sinoć je hakirana, a na njoj je nepoznati haker ostavio poruku da je riječ o “mediju koji se koristi za zatupljivanje ionako tupog stada” te postavio ilustraciju prizora inkvizitorskog mučenja, opjavio je Tportal.

Isti portal donosi i vijest da je hakersko-aktivistička skupina Anonymous na internetskim stranicama Vlade RH postavila poruku: “Dosta ste krali.”

Aktivisti zasad nisu objavili razlog za upad i defacement službenih Vladinih stranica. Za napad je korišten “Cross-site scripting” (XSS).

Moguće je da je riječ o odmazdi zbog stupanja na snagu novog Kaznenog zakona, koji između ostalog predviđa kaznu od do tri godine zatvora za neovlašteni pristup računalnom sustavu ili podacima, kao i za ometanje rada računalnog sustava, oštećenje podataka, neovlašteno presretanje računalnih podataka, računalno krivotvorenje i zloporabu naprava.

Prije nekoliko tjedana napali su stranice Karlovačke banke i najavili obračun s drugim bankama u Hrvatskoj.

Prije toga su im meta bile web stranice predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske biskupske konferencije i Torcide.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*