Handžić otkrio gdje su tijela nestalih Hrvata, spreman svjedočiti protiv Mlaće i Cikotića

Nakon što je Vijeće Suda BiH, kojim je predsjedao sudac Davorin Jukić, prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je s Tužiteljstvom BiH postigao ratni pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije RBiH Enes Handžić, sve je bliže definitivno rasvjetljavanje sudbine i okolnosti pod kojima su 1993. godine stradali bugojanski Hrvati, vojnici i civili.

Handžić je priznao ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima u Bugojnu, odnosno sve točke izmijenjene optužnice. Izricanje presude zakazano je za 25. svibnja ove godine, a sporazumom je predviđena kazna u rasponu od pet do deset godina.

Podsjetimo, optužnica je Handžića teretila za slanje hrvatskih zatvorenika na kopanje rovova i nepoduzimanje istraga protiv pripadnika Vojne policije Armije RBiH koji su sudjelovali u tjelesnom zlostavljanju i ubojstvima Hrvata.

U izjavi za sarajevski Dnevni Avaz Handžić je kazao da mu je drago što se konačno završilo ono što se duže vrijeme nakuplja kao teret u njemu:
– Sada vidim svjetlo na kraju tunela. Tijekom godina procesa nisam ga vidio. Ne želim nikome loše. Neka se procijeni svačija odgovornost. Ja sam dokazao svoju odgovornost – rekao je Handžić.

Potvrdio je da će svjedočiti o onome što zna i ako budu podignute optužnice protiv Mlaće i Cikotića. Ne prihvaća da je on “najviše rangirana osoba koja mora odgovarati”.

Pronađeni zemni ostaci

Između ostalog, Handžić je Tužiteljstvu BiH otkrio osobu koja je pokazala mjesto u jednoj vikendici na lokalitetu Ivandića kuće kod Bugojna gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih Bugojanaca Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša zvanog Kardelj. Ovo je prvi put da je otkrivena sudbina nekih od dvadesetak bugojanskih Hrvata za čiju se sudbinu nije znalo posljednjih 18 godina.

Državna tužiteljica Slavica Terzić potvrdila je da je obavljena preliminarna ekshumacija na mjestu Ivandića kuće i da su pronađeni zemni ostaci nestalih. Istražitelji, a i sudski vještak, potvrdili su da se radi o ljudskim kostima, što znači da je Handžić govorio istinu.

– U zapečaćenoj koverti dostavili smo i izjavu zaštićenog svjedoka. On traži potpunu zaštitu. Do njega smo došli u fazi pregovora s Handžićem. Pokazao je uži i širi teren. Detaljno je opisao način rada u ratnom periodu, kako su iznesena tijela na lokalitet Ivandića kuće i kako su zapaljena, te osobe koje su tom prilikom bile zajedno s njim – kazala je Terzić.

Optuženi Handžić pred sudom je izrazio “žaljenje i duboko kajanje zbog svega što se dogodilo”.

– Prihvaćam svaku sankciju koja me sljeduje. Žao mi je zbog svih događaja. Nastojao sam da olakšam situaciju i sebi i drugima. Sada mi je spao teret svih dešavanja i kao čovjek mogu nastaviti život – kazao je Handžić, koji se brani sa slobode.

Govori se o podizanju optužnice protiv Mlaće i Cikotića

Nadalje, tužiteljica Terzić objasnila je da su razlozi zašto je predložen ovaj sporazum  Handžićeva kooperativnost, pronalazak kostiju nestalih, spremnost da svjedoči u svim predmetima Tužiteljstva BiH kada budu podignute optužnice.

Objasnila je da je u toku veći broj istraga. Iako to Terzić nije spomenula, piše sarajevski list, nakon sklapanja sporazuma govori se o podizanju optužnice protiv predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Dževada Mlaće i zapovjednika Operativne skupine Zapad Armije RBiH i aktualnog ministra odbrane BiH  Selme Cikotića. U izmijenjenoj optužnici protiv Handžića, naime, navodi se da je on djelovao je po ovlastima Mlaće i Cikotića!

Handžićev branitelj, ugledni sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin istakao je da su informacije o pronalasku tijela pozitivno odjeknule.

– Nije bilo teško da uđemo u sporazum. Ovime će biti zadovoljena pravda i učinjen bržim suživot u Bugojnu i široj regiji. Ovo je efikasniji način dolaska do pravde. Handžić je pomogao da bude otkriveno nešto u tom Bugojnu nakon 18 godina. Da budu otkriveni posmrtni ostaci i otud krene suživot – kazao je, uz ostalo, Karkin, koji je zatražio da  Handžiću bude izrečena kazna koja će biti bliže kazni od pet godina zatvora.

Obitelji dale suglasnost na sporazum

Terzić je kazala da je održan sastanak s obiteljima Perice Kovačevića i Jadranka Gvozdena, kao i predstavnicima udruženja žrtava. Obitelji su, kazala je, dale suglasnost na sporazum.

– Ne interesira ih kazna. Zahvalni su Sudu i Tužilaštvu što su saznali gdje su tijela njihovih najmilijih i gdje mogu zapaliti svijeću – istakla je Terzić.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*