Handžić svjedočio pred Sudom BiH: Mlaćo izravno povezan s nestankom bugojanskih Hrvata

Enes Handžić jučer je u Sudu BiH kao svjedok Tužiteljsva BiH kazao da je Dževad Mlaćo, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Bugojnu, spriječio da zarobljeni vojnici HVO-a budu prebačeni u Zenicu ili Travnik na suđenje.

Umjesto odvođenja u Zenicu ili Travnik i procesuiranja, samo je jedan od ovih zarobljenika preživio, a ostali su nestali i najvjerojatnije su ubijeni. Handžić je svjedočio na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine počinjene tijekom 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a koji su bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna.

Handžić je ranije bio optužen u ovom predmetu, ali je sklopio sporazum o priznaju krivice sa Tužiteljstvom BiH te je 25. svibnja osuđen na osam godina zatvora.

On je svjedočio o načinu zarobljavanja oko 500 do 600 pripadnika HVO-a koji su se predali postrojbama ARBiH. Od ukupnog broja zarobljenih, sastavljen je spisak od 121 “ekstremnijih” pripadnika HVO-a. Handžić je tumačio da su u ovu kategoriju spadali časnici, vojnici koji su bili u žešćim borbama te oni za koje se sumnja da su činili zločine.

U Sudu BiH jučer je prezentiran ratni dnevnik Enesa Handžića, koji je u vrijeme rata bio pomoćnik zapovjednika 307. brigade ARBiH za sigurnost. U dnevniku je Handžić upisao da je 17. kolovoza1993. godine grupa od 121 ekstremnog vojnika trebalo da bude prebačena u Travnik ili Zenicu, gdje je trebalo da im bude suđeno za kazneno djelo oružane pobune.

“Logistika je osigurala tri teretna vozila da ti zarobljenici budu prebačeni. U jedno vozilo ti vojnici su već bili smješteni. Tada je Dževad Mlaćo zabranio i zaustavio prebacivanje tih zatvorenika”, rekao je Handžić.

U njegovom dnevniku navedeno je da je dan nakon što je otkazano prebacivanje zatvorenika u SJB Bugojno održan sastanak na kojem su, između ostalih, bili Handžić, Tahir Granić, zapovjednik 307 brigade ARBiH, i Dževad Mlaćo.

“Tada je zaključeno da se spisak ekstrema smanji i da se oni naknadno dislociraju iz Bugojna radi eventualne razmjene zarobljenika ili suđenja”, istakao je Handžić.

Popis je reduciran na 26 vojnika. Handžić je dobio zadatak da osigura mjesto na kojem se oni mogu čuvati, ali pošto nije bilo takvog prostora, Mlaćo je kazao da će ga on osigurati.

“Ja nisam tada znao, ali sam kasnije saznao da su odvođeni u motel na Ravnom Rostovu. Prije toga su bili smješteni u BH banci. Vojni policajci su dolazili i odvodili po tri ili četiri pripadnika HVO-a na tada meni nepoznatu lokaciju”, ispričao je Handžić istakavši da su tri pripadnika HVO-a u BH banci umrla nakon premlaćivanja.

O ovome postoji zabilješka u Handžićevom dnevniku.

“To su svi znali. Premlaćivao ih je Enis Sijamija, zamjenik zapovjednika Vojne policije 307. brigade. Ja sam ga zvao i tražio od njega da to prestane raditi, jer neću da odgovaram za njegova djela. Tražio sam njegovu smjenu, ali do nje nije došlo. Jedino ga je zapovjednik Tahir Granić mogao smijeniti”, kazao je Handžić istaknuvši da je od 26 zarobljenika HVO-a samo jedan preživio, a da su ostali “nestali”, odnosno najvjerojatnije su ubijeni.

Svjedočenje Enesa Handžića bit će nastavljeno 15. lipnja u Sudu BiH.

Istraga protiv Selme Cikotića

Senad Dupovac, branitelj trećeoptuženog Senada Dautovića, jučer je od Suda BiH tražio da zabrani saslušanje Enesa Handžića s obzirom na to da je on ranije prisustvovao skoro cijelom tijeku postupka i slušao svjedočenje svih svjedoka.

“Handžićev iskaz dan u Tužiteljstvu odnosi se na istragu protiv Selme Cikotića (aktualnog ministra odbrane BiH), Tahira Granića i drugih, a ne na ovaj slučaj”, kazao je Dupovac, ali je sudac Davorin Jukić odbio ovaj zahtjev.

Razmatranje sporazuma o Šeginom priznanju krivnje

Sud BiH u četvrtak će razmatrati sporazum o priznanju krivnje koji je Osman Šego, optužen za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, sklopio sa Tužiteljstvom BiH. Optužnica tereti Šegu da je kao vojni policajac 307. brigade ARBiH, u Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara, u mjestu Guvno, u blizini Bugojna, i u naselju Vrbanja u Bugojnu, sudjelovao i pomogao u pripremanju i izvršenju ubojstava, mučenja, kao i u prisiljavanju na prinudni rad.

Šego je sklopio sporazum s Tužiteljstvom po kojem je predviđeno da mu bude izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Izvor: Nezavisne

1 Comment

  1. bla, bla, bla, i opet svi muslimanski zločinci na slobodi, hrvati se sami poubijali! Zločinac Šego priznao pa sklopio sporazum, što je sramotno za tužilaštvo, a tako i ostali.
    Dajte više, ne stavljate ovakve tekstove.
    Imajte obzira prema porodicama ubijenih hrvata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*