Handžiću osam godina za zločin nad Hrvatima u Bugojnu, steže se obruč oko Mlaće i Cikotića

Sud BiH osudio je Enesa Handžića na osam godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna.

Handžić je proglašen krivim jer je kao pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije BiH bio odgovoran za upućivanje zatvorenika hrvatske nacionalnosti na kopanje rovova, pri čemu nije pokrenuo istrage niti podnio prijave protiv podređenih mu pripadnika vojne policije, koji su odgovorni za premlaćivanje i ubojstva hrvatskih zatvorenika, priopćeno je iz Suda BiH.

Presuda je izrečena nakon što je Sud prihvatio Sporazum o priznanju krivice koji je Handžić postigao sa Tužiteljstvom BiH, a kojim je bila predložena kazna između pet i deset godina zatvora.

“Sud je imao u vidu da se priznanjem krivice Handžić suočio s onim što je učinio, da je dao korisne informacije za otkrivanje istine, a sa druge strane, sud je imao u vidu da su se događaji zbivali kontinuirano nekoliko mjeseci, te da su radnje bile protiv tijela i života, kao najzaštićenijeg dobra”, obrazložio je predsjedajući Sudbenog vijeća Davorin Jukić.

U presudi je navedeno da je, u sali za tjelesni odgoj Osnovne škole “Vojin Paleksić” Handžić odobravao odvođenje zatvorenika iz škole na prinudne radove u Prusac gdje im je život bio ugrožen, te da su njemu podređeni pripadnici vojne policije udarali zatvorenike, a Marija Subašića i Vinka Ivkovića ubili.

Slični događaji, kako je utvrdilo Sudbeno vijeće, događali su se i u logoru stadiona “Iskre”, salonu namještaja “Slavonija DI”, garaži jedne privatne kuće, Marksističkom centru, Kulturno-sportskom centru i “BH banci”.

U presudi se, kao i u postignutom sporazumu, navodi da je Handžić odobrenja za odvođenje zatvorenika na prinudne radove izdavao po ovlaštenju ratnog Predsjedništva Bugojna, čiji je predsjednik bio Dževad Mlađo, te zapovjednika 307. brigade i Operativne grupe “Zapad”, Selme Cikotića.

U priopćenju je navedeno da će Handžiću u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 16. travnja 2007. do 19. veljače 2009. godine, kada je bio pušten da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane.
Handžiću je na presudu dozvoljena žalba, osim u pogledu sankcije, ali on je izrazio želju da odmah bude upućen na izdržavanje kazne.

(Hrvatska riječ)

2 Comments

  1. da je enes hrvat sigurno bi dobio vise,,vidjet cemo koliko ce dobiti mlaco,,posebno cikotic,,prekasno je to sudjenje–svi su znali za te zlocine–muslimani sude samo ako moraju–pod pritiskom,,ali oni ce vrlo brzo za trojicu optuziti jos 30 hrvata–svi sudovi i politika medjunarodne zajednice idu u tom smjeru–STA SE CEKA SA SEFEROM HALILOVICEM–I NJEGA TREBA OSUDITI ZA UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT PROTIV HRVATA.

  2. Smiješan je taj sud BiH, smiješnih je to 8 godina, pa provedeno u pritvoru,dvije, pa se zločinac branio sa slobode, a kako kaže “Predsjedništvo naredilo …” a u predsjedništvu Alija, Ejup Ganić, Silajdžić svi zasluženi građani Sarajeva.
    Jedni imaju privatne fakultete, drugi milione maraka u bankama i sve to zbog donošenja ovakvih odluka … uništiti Hrvate, a onda neki bijednik dobije nekih 8 godina, ne znam kako je on uopće došao do suda, jer muslimani se ne kažnjavaju …
    Čovjek u ovoj BiH ne može ni započeti a ni završiti rečenicu normalno i pravilno od silne nepravde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*