Hawking: Ljudi će nestati ako ne koloniziraju svemir

Glasoviti britanski znanstvenik Stephen Hawking kaže da bi ljudska vrsta mogla izumrijeti zbog katastrofe koja će se dogoditi u isućih stotinu godina. On smatra da je kolonizacija svemira ključna u preživljavanju ljudske vrste.

Autor znanstveno-popularnih bestselera “Kratka povijest vremena” i “Svemir u orahovoj ljusci”, u kojima je prosječnim čitateljima pokušao približiti otkrića suvremene fizike, tvrdi da predstoji razdoblje nesigurnosti i velike katastrofe.

– Ulazimo u veoma opasno razdoblje našeg vremena. Resursi na ovom planetu su nam ograničeni, a svakoga dana nas je sve više. Bit će teško zaobići katastrofu u narednih stotinu godina, da ne govorimo o daljoj budućnosti, tvrdi Hawking. Njegove riječi dobivaju na težini budući da je Hawking profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Znanstvenik, inače, boluje od Lou Gehrigove bolesti zbog čega je paraliziran i ne može govoriti, pa sa svijetom komunicira uz pomoć posebno dizajniranih pomagala.

“Naša jedina šansa za preživljavanjem nije ostanak za Zemlji već odlazak u svemir”, ustvrdio je Hawking na snimanju emisije “Novi svijet sa Stephenom Hawkingom” koja će se prikazivati na Discovery televizijskom kanalu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*