HDSSB: Vlada je podijelila Hrvatsku po liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag

Nakon što je predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić zbog statističke podjele na dvije regije poslao pismo u Bruxelles, o regionalnoj podjeli progovorili su i saborski zastupnici HDSSB-a, koji će nastaviti inzistirati da se o tome progovori u Saboru, javlja Tportal.

“Niti jedna vlada RH niti bilo koji predstavnik EU-a niti bilo tko drugi u ovome svijetu nema pravo RH, sada u miru, u djelo provesti ono što u ratu nije uspjelo niti velikosrpskoj politici: podijeliti Hrvatsku po liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. A sramotna je činjenica da je danas u gospodarskom smislu, po stupnju razvijenosti i bogatstvu, RH podijeljena na bogatu i siromašnu, na razvijenu i nerazvijenu, gotovo upravo po toj liniji”, kazao je HDSSB-ov Dinko Burić, čija se stranka još uvijek ne može pomiriti s odlukom Vlade o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije.

Naime, kako su rekli u HDSSB-u, Slavonija se nerazumnom i neprihvatljivom politikom zapostavljanja od strane države od najbogatijeg i najrazvijenijeg područja RH pretvorila u najsiromašniju i najnerazvijeniju regiju.

“Da je tome tako svjedoči i podatak da regionalni BDP pet slavonsko-baranjskih županija iznosi samo 34 posto prosjeka europske unije, dok je BDP Grada Zagreba 125 posto prosjeka Europske unije”, kazao je Burić.

Upravo je to bio i jedan od razloga zašto su u HDSSB-u ostali “zatečeni i ogorčeni” zbog “tajne, zaplotnjačke” odluke da se Hrvatska podjeli na dvije regije. Takva podjela u suprotnosti je ne samo s partnerskim odnosom koji se do sada gajio po pitanju regionalnog razvoja, ali i u suprotnosti s onime što je Kukuriku koalicija obećala u svom Planu 21.

U njemu se, napominju, spominje podjela na pet regija, no u programu Vlade za mandat 2011.-2015. riječi o broju regija nema.

“Ne može se oteti dojmu kako je ova odluka o podjeli RH na dvije statističke regije nije posljedica nikakvih zahtjeva iz Europske unije prema Hrvatskoj već smišljena predizborna prijevara i obmana građana RH, osobito građana Slavonije i Baranje!”, kazao je Burić.

Najveće štete zbog nove podjele, uvjereni su u HDSSB-u, imat će upravo Slavonija i Baranja i drugi nerazvijeni dijelovi Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*