HDZ 1990: Stranke Platforme odgađaju izbor Vijeća ministara

Dan nakon što dr. Slavko Kukić, kojega su za predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predložile stranke Platforme, a potom podržali članova Predsjedništva BiH, nije dobio potrebnu većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, HDZ 1990 oglasio se priopćenjem u kojem se kaže da se takav ishod i očekivao. U priopćenju dalje stoji:

“No u jučerašnja sjednica Zastupničkoga doma kao i sve što joj je prethodilo pokazala je da SDP, SDA i druge stranke Platforme nastoje odgoditi što je više moguće izbor Vijeća ministara.

Naime, predsjedavajući Zastupničkoga doma Denis Bećirović nije sazvao sjednicu Zastupničkoga doma za 17. lipnja kao što je prethodno Kolegij ZD dogovorio, a zatim ponovno na Povjerenstvu ZD za ocjenu kandidata za mandatara članovi stranaka Platforme odgađaju sjednicu ZD za 7 (sedam) dana suprotno zakonu o Vijeću ministara.

Završetak jučerašnje sjednice Zastupničkoga doma, rezultati glasovanja i jasne izjave zastupnika, bili su više nego dovoljni za zaključak da predloženi kandidat za Vijeće ministara neće dobiti potporu ni u drugom krugu glasovanja. Dva člana Kolegija koji je vidio sjednicu su odmah kazali predsjedavajućem Denisu Bećiroviću da nema razloga za odgodu drugoga kruga glasovanja i da je logično da se odmah glasuje. No, on je to odbio. Predsjedavajući je iskoristio proceduralnu mogućnost da se usuglašavanje kolegija odgodi do tri dana, iako je više nego jasno da ni za tri dana kandidat Kukić neće dobiti većinsku potporu ni potrebnu potporu iz oba entiteta. Time se opet odgađa nastavak procedure izbora Vijeća ministara na neodređeno vrijeme.

Stoga se postavlja pitanje, koji je zapravo pravi cilj stranaka Platforme ako stalno bilo proceduralno bilo protivno proceduri odgađaju izbor Vijeća ministara, iako javno ističu da su za što brži izbor Vijeća ministar i da BiH nema više vremena čekati. Stranke Platforme, u najmanju ruku dužne su to objasniti javnosti.

Konačno, Predsjedništvo je moglo i trebalo znati, konkretno Bakir Izetbegović i Željko Komšić, da kandidat kojega su predložili ne može i neće dobiti potrebnu potporu u Zastupničkom domu i da ne može biti izabran. Na taj način nisu pokazali potrebnu razinu u prakticiranju ustavne odgovornosti za uspostavu vlasti.

HDZ 1990 očekuje da će u drugom krugu kandidiranja Predsjedništvo pokazati maksimalnu odgovornost i kandidirati Hrvata koje će biti prijedlog stranaka hrvatskoga bloka i koji će dobiti potporu u Parlamentu i ubrzo predložiti sastav Vijeće ministara koje će potvrditi Parlament.

Zalažemo se za intenzivirani dijalog političkih čimbenika koji formiranje Vijeća ministara shvaćaju svojom odgovornošću”, stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*