HDZ 1990 zagovara uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom

Božo Ljubić
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice HDZ 1990 održalo je 18. svibnja sjednicu na kojoj su usvojena načela Izbornog programa Stranke, te čitava struktura provedbenog izbornog stožera, a raspravljano je i oko mogućih koalicija i suradnje s drugim hrvatskim, i ne samo hrvatskim političkim strankama, objavljeno je iz središnjice te stranke.
Predsjednik Božo Ljubić kazao je novinarima pred početak sjednice da je, što se predizbornog programa HDZ 1990 tiče, najbitnije ono što se odnosi na potrebu korjenite reforme Ustava BiH, koja će se temeljiti na načelima teritorijalizacije i institucionalne ravnopravnosti kako na nivou države, tako i na nivou federalnih jedinica.
“HDZ 1990 zagovara federalnu BiH, sastavljenu od više od dvije multietničke federalne jedinice, među kojima će biti i jedna sa hrvatskom većinom”, rekao je Ljubić.
Također, kako je rekao, HDZ 1990 zalaže se za reformu koja će biti rezultat multilateralnog međunarodnog sudjelovanja uz dogovor domaćih političara, odnosno predstavnika naroda i građana.
Predsjednik Ljubić je naglasio da je HDZ 1990 , odbijajući “travanjski paket”, pokazao da nije spreman na “parcijalne promjene, koje bi legalizirale podjelu BiH na dva entiteta”.
“Isto tako smo pokazali radom za ove četiri godine, koje su iza nas, i uspjeli uvjeriti međunarodnu zajednicu na potrebe međunarodnog multilateralnog pristupa ustavnoj reformi BiH i da nije dovoljno pozivati stranke, političare i građane u BiH da se sami dogovore, jer mi ne možemo u demokratskoj proceduri promijeniti nešto što je rezultat međunarodnog mirovnog sporazuma”, rekao je Ljubić, dodajući da je za rješavanje ovog pitanja potrebna međunarodna zajednica.
Istakao je da još uvijek ostaje značajan posao pred HDZ 1990 da uvjeri svoje domaće partnere o neophodnosti pristupa ustavnoj reformi.
“Odbijanje i odlaganje ustavne reforme značit će urušavanje same države BiH, ali i njenih sastavnica – entiteta. To treba biti poruka svima koji pokušavaju zadržati status quo iz ovog ili onog razloga”, dodao je predsjednik HDZ 1990.
U Izbornom programu HDZ 1990, istakao je Ljubić, jednako je važan akcent stavljen i na ekonomiju.
“HDZ 1990 smatra da će napredovanje BiH prema Evropskoj uniji (EU) i NATO-u stvoriti jedno sigurno investicijsko okruženje za dolazak stranog investicijskog kapitala”, dodao je Ljubić.
S druge strane, kako je kazao, od privatizacije sistema koji nisu, a moraju biti privatizirani, sredstva se trebaju iskoristiti za poticaje razvoja malih i srednjih poduzeća, a da energetsku i saobraćajnu infrastrukturu treba raditi po principu privatno-javnog partnerstva, što znači pretežno koncesijskim pristupom.
Naglasio je značaj pravne države BiH, te dodao da u ovom momentu ne postoji ni politička ni društvena klima za nezavisno djelovanje niti istražnih ni pravosudnih organa.
“Treba nešto značajno mijenjati u ovoj sferi. Ja ne sumnjam u stručnost osoba niti u istražnoj ni u pravosudnoj sferi, ali zadaća politike je stvoriti političku i društvenu klimu da to bude moguće”, rekao je Ljubić, dodajući da je u tome HDZ 1990 vjerodostojan partner, kao i da će ovakve partnere ova stranka tražiti u budućoj vlasti koja će biti konstituirana nakon oktobarskih izbora.
Ljubić smatra da je za opstanak BiH i njenog naroda dugoročno možda najvažnije kvalitetno obrazovanje.
“Mi tu moramo učiniti značajne promjene, jer u globaliziranom svijetu mali narodi i male države mogu biti partneri samo ako raspolažu s visoko stručnim i obrazovanim ljudima”, dodao je Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*