HDZ BiH i HDZ 1990 poslali Parlamentu Amandmane na Ustav BiH

Zastupnici HDZ 1990 i HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te izaslanici ovih stranaka u Domu naroda PS stavili su u parlamentarnu proceduru Amandmane na Ustav BiH.

Amandmani su, kako je priopćeno, rezualtat zajedničkoga rada i gladanja na budućnost Bosne i Hercegovine u ovojm povijesnom trenutku, oni su pokušaj otklanajnja diskriminatorskih odredbi “daytonskoga ustava” prema građanima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima tri ustavna naroda, ali i prema hrvastkom narodu.

Istodobno kao važan dio ustavne reforme, bez kojega promjena Ustava BH za hrvatski narod ne bi imala adakvatnoga učinka, izaslanici u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predali su amandmane na Ustav F BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž je novinarima u toj prigodi rekao: “Ovim amandmanima se otklanja ne samo diskrimninacija građana koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda, već i Srba u Federaciji BiH te Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Također osigurana je i odgovornija i preciznija uloga Predsjedništva BiH. Po prvi pit je definiran i način zamjena članova Predsjedništva….”

“U čitavom procesu odlučivanja činimo odgovornijim i funkcionalnijim ključne institucije BiH”, naglasio je Raguž, ističući i vertikalnu usklađenostponuđenih rješenja na državnoj i federalnoj razini imajući u vidu način izbora članova Doma naroda u PS BiH.

Zamilio je također sve one koji unaprijed komentiraju pa i odbacuju prijedloge ovih ustavnih amandmana da ih temeljito analiziraju pa da tek onda otvore temeljitu raspravu.

“Mi ne kažemo da su ovo jedini prijedlozi, ali jesu prijedlozi koji su došli kao rezultat orgovornoga promišljanja i budućnosti pozicije BiH i svih građana i naroda, ali i europske budućnosti. U rokovima koje smo preuzeli u Bruxellesu reagirali smo i otvorili šansu BiH u cjelini da rješi ova pitanja i to ne samo s pozicije hrvatskoga naroda,” zaključio je Raguž.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*