HDZ BiH i HSS-NHI potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić potpisali su danas u hotelu “Ero” u Mostaru strateški Sporazum o suradnji dvije stranke.

Ovakav ili sličan sporazum HDZ BiH već je potpisao s HKDU-om, HSP-om Herceg-Bosne te HDZ-om RH. Govoreći o sadržaju sporazuma, Čović je kazao kako on nema nikakve veze sa stvaranjem bilo kakvih koalicija za predstojeće izbore, ali da nakon izbora omogućava jedan snažan iskorak u plofiriranju političke scene u BiH. Dodao je kako je siguran da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti izbore, ali kako ova stranka ne želi biti sama u vlasti.

Po Čovićevim riječima, plan HDZ-a BiH je dobiti 130 000 glasova, a kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te stranke trebao bi dobiti i još veći broj glasova. Također, Čović od predstojećih izbora očekuje i da će predstavnik HDZ-a BiH prvi put ući u Narodnu skupštinu RS. Što se tiče pisanja u pojednim medijima o njegovu povlačenja s političke scene u slučaju izostanaka očekivanih rezultata nakon izbora, Čović to pitanje nije želio komentirati, samo je kazao kako je prag o dobivenoj podršci na izborima postavljen i da će on biti test ne samo za njega, već i za sve u HDZ-u BiH. Čović je napravio i usporedbu sporazuma s Kreševskom deklaracijom te istaknuo kako današnji sporazum nema nikakve izravne veze s njome. Kreševska deklaracije bila je osnova našega ponašanja kada je u pitanju budući Ustav BiH, dodao je on.

Na upit o potpisivanju sporazuma HDZ-a BiH s SNSD-om, Čović je kazao kako njegova stranka nije potpisala sporazum s tom strankom. “Ja sam uvjeren da ćemo mi u konačnici postići nekakav dogovor sa SNSD-om, ali također, mi danas razgovaramo i s još nekoliko stranaka. Želimo stvorit ambijent u kojem će barem desetak stranaka svih naroda u BiH imati priliku sjesti i razgovarati o svakoj temi”, istaknuo je Čović.

Kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništvo BiH znat će se za desetak dana, a Čović je pozvao predstavnike svih hrvatskih stranka da ga podrže te time izbjegnu situaciju da Hrvatima netko drugi bira njihova člana Predsjedništva BiH.

I HSS-NHI će izaći samostalo na izbore bez ikakvih koalicija, potvrdila je predsjednica te stranke Ljiljana Lovrić. Komentirajući potpisani sporazum, ona je kazala: “Ono što ovaj sporazum nosi jeste u biti približavanje stajališta o pojedinim pitanjima unutar hrvatske političke scene, a posebno je to važno zbog ustavnih promjena koje slijede”. “Mislim da bi ovakav sporazum trebale potpisati sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH pa čak i sa strankama bošnjačkog i srpskog predznaka”, dodala je Lovrić.

Ono što je primarni cilj kod HSS-HNI-a jeste da mi poslije ovih izbora želimo biti jedan od faktora koji će sudjelovati u kreiranju ustava BiH, odnosno da HSS-HNI ne bude stranka koja će to promatrati sa strane, kazala je Lovrić. Pritom je istaknula kako programi HSS-HNI-a i HDZ-a BiH imaju vrlo slične ideološke smjernice.

Komentirajući izjavu predsjednika Glavnog odbora HSS-NHI, Krešimira Zubaka da je ona samovoljno i suprotno stavovima stranke odlučila potpisati sporazum o suradnji s HDZ-om BiH te da bi mogla biti smijenjena, Lovrić je kazala kako ne želi komentirati Zubakove istupe u medijima. “Kroz program i statut naše stranke vrlo je jasno određeno tko i kada može istupati u medijima. Gospodin Zubak to čini zadnja tri mjeseca bez ikakvih konzultacija, iznoseći zaista svoje osobne stavove koja sam ja svaki put prešutjela, nikada na to nisam reagirala, tako da i ovaj put neću to komentirati. Stranka ima svoj statut i jasno propisane sve procedure, tko, kada i zašto može tražiti nečiju smjenu”, istaknula je Lovrić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*