HDZ BiH i NS RzB koaliraju u Zeničko dobojskom kantonu!

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je s 20 glasova “za”, 10 “protiv” i pet “suzdržanih” donijela odluku o imenovanju šest novih ministara u kantonalnoj vladi, umjesto nedavno smijenjenih ministara iz redova SDA.

Prije usvajanja dnevnog reda 24. sjednice Skupštine ZDK-a, zastupnici SDA zatražili su odgađanje sjednice ponavljajući raniji stav, kako je sjednica sazvana nelagalno i uz niz proceduralnih propusta.

Nova skupštinska većina koju čine SDP BiH – SBB BiH – NS RzB – HDZ BiH, odbacila je ovaj prijedlog, te se pristupilo glasanju o razrješenju Mirka Trifunovića (SDP) ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice zbog prelaska na drugu dužnost, kao i potvrđivanju imenovanja novih ministara u Vladi ZDK-a.

Za ministra financija imenovan je Mirsad Isaković (SBB BiH) iz Zenice, za ministra za boračka pitanja Ekrem Tuka (SBB BiH) iz Zenice, za ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Bojan Bošnjak (NS RzB) iz Zenice, za ministra privrede Džemil Ugarak (SBB BiH) iz Visokog, za ministricu za pravosuđe i upravu Romana Brkić (SDP) iz Tešnja, za ministra za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Mirko Trifunović (SDP) iz Žepča i za ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić (HDZ BiH) iz Žepča.

“Zbog nedostaka vremena, iz razumljivih razloga, nisam napisao novi ekspoze, ali on ostaje isti kao i prije 16 mjeseci. Nadam se da ćemo sada i ubrzati njegovu provedbu”, poručio je novoizabranim ministrima Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

U novoj Vladi SDP BiH ima pet ministara, SBB BiH tri, a NS RzB i HDZ BiH po jednog.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*