HDZ BiH otvorio Političku akademiju, Lajčak prvi predavač

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik Mladeži HDZ BiH Bojan Domić, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH “Kraljica Katarina Kosača” Marija Zelenika i ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH Lidija Bradara presijecanjem vrpce danas su svečano otvorili Dom HDZ BiH u Mostaru, a u obnpvljenom i dograđenom zdanju potom je svečano otvorena Političke akademije HDZ-a BiH, u koojoj je prvo predavanje održao slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

Čović je tom prigodom istaknuo kako je novootvoreni Dom HDZ BiH mjesto okupljanja svih ljudi dobre volje, bez obzira na stranačku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost. “Želim da ovo bude dom svih onih koji žele dati savjet, uputu ili naputak o tome kako donositi što mudrije odluke. Ovo mjesto treba da bude dom i svim onima kojima treba savjet sugestija i pomoć”, kazao je Čović, dodavši kako HDZ BiH želi da nakon predstojećih Općih izbora bude predvodnikom hrvatskog naroda i predvodnikom političkih događanja u BiH.

HDZ BiH u utorak je otvorio obnovljenu zgradu Središnjice i pokrenuo Političku akademiju u nazočnosti mnoštva uzvanika među kojima su bili slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak, Branko Bačić osobni izaslanik predsjednice HDZ Hrvatske Jadranke Kosor, predsjednik Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Iako je bila najavljena hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije došla na otvaranje političke akademije HDZ-a BiH. Predsjednik stranke Dragan Čović pojasnio je medijima kako je u kontaktu s premijerkom Kosor te da ‘zbog aktualnih događaja’ nije mogla doći u Mostar.

Glavni tajnik HDZ Hrvatske Branko Bačić prenio je pozdrave premijerke i predsjednice HDZ Hrvatske Jadranke Kosor istaknuvši da je posebno značajno što su dvije stranke potpisale strateški sporazum o suradnji. “Mi smo tim sporazumom željeli istaknuti da je BiH kao cjelovita i orijentitirana prema euroatlantskim integracijama te pridonijeti izgradnji jednakopravnosti tri naroda, napose Hrvata. Uvjereni smo da će HDZ BiH kao stožerna stranka Hrvata najviše učiniti na izgradnji jednakopravnosti Hrvata”, rekao je Bačić.

Bačić je iskazao zadovoljstvo zbog kandidature Borjane Krišto za člana BiH Predsjedništva na predstojećim izborima. “Čestitam vam na izboru gospođe Borjane Krišti za kandidatkinju za hrvatskog člana BiH Predsjedništva. Sljedećih dana hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pozvat će gospođu Borjanu Krišto kako bi joj dala potporu da postane član BiH Predsjedništva”, istaknuo je Bačić.

U svom govoru na svečanom otvaranju Političke akademije HDZ BiH njezina ravnateljica Lidija Bradara istaknula je kako je Politička akademija utemeljena kao tijelo stranke koje ima za cilj stalno usvajanje novih znanja i vještina potrebnih za uspješno i učinkovito kreiranje i sudjelovanje u političkim procesima, a sve to na dobrobit polaznika akademije, stranke i cjelokupne društvene zajednice.

Po njezinim riječima, program Akademije predviđen je kao stalna edukacija namijenjen primarnom članstvu stranke, ali i osobama iz drugih političkih stranaka, predstavnicima medija, javnog sektora, gospodarstva, te svim ostalim zainteresiranim pojedincima iz zemlje i inozemstva. “Osnivanjem Političke akademije HDZ ostaje dosljedna svom opredjeljenju za politiku znanja i sustavnu izobrazbu kadrova koji će biti u stanju u svakom trenutku odgovoriti izazovima budućnosti, vođeni vizijom Akademije i uz njezin slogan ‘znanje pobjeđuje'”, kazala je Bradara.

Istaknula je da će Akademija nastojati ostvariti svoje programske ciljeve, kao što su vjerodostojno promicanje temeljnih načela HDZ-a BiH, mira, slobode, političke kulture, kulture dijaloga i drugih civilizacijskih dostignuća temeljnih na demokršćanskim vrijednostima. Bradara je zaključila kako će Akademija promicati demokratske i europske perspektive BiH, kao ustavno moderno uređene države jednakopravnih naroda i građana.

U svome predavanju Miroslav Lajčak je govorio o osobnim iskustvima kao građanina EU i sudionika procesa približavanja Republike Slovačke EU. Lajčak je rekao kako bi BiH svoju politiku trebala kreirati tako da bude svjesna toga da svaki konkretan korak i svaka usvojena mjera mora predstavljati jasan signal za EU, odnosno signal, da se čini sve što je u moći političkih predstavnika te zemlje kako bi se ona približila EU.

“Ne mogu se oduprijeti utisku da političke stranke u BiH nedovoljno koriste svoju integracijsku šansu. Zapadni Balkan je danas u potpunosti okružen EU. U porastu su mogućnosti integracije s Europom uključujući i korištenje europskih izvora, usprkos tome, tranzicijski procesi društva, političke, ekonomske reforme i ispunjavanje predpristupnih uvjeta stagniraju. Politička situacija u regiji se poboljšava sporo”, naglasio je Lajčak.

Dodao je kako u BiH dolazi do najveće stagnacije reformskih i integracijskih procesa zbog političkih razloga, te kako takvo stanje nije prouzrokovala EU već nedostatak političkog vizionarstva, dobre političke volje i hrabrosti političkih elita da učine kompromise i reforme koji su uvjet za napredovanje u pravcu EU.

Na kraju predavanja Lajčak je istaknuo kako je trošenje dragocjenog vremena popularan hobi političkih elita u BiH, te kako se nada da će se predstavnici političkih stranaka nakon općih izbora uhvatiti u koštac s problemima, te kako će doći do toliko poželjne dinamizacije integracijskih procesa.

“Moram kazati kako imam posebna očekivanja od HDZ-a BiH jer tijekom mog rada u BiH ta stranka je bila moj oslonac u svim pitanjima koja su bili vezani za europsku budućnost BiH. Bruxelles zna da niste perfektni ali Bruxelles voli vrijedne đake i spreman je da pomogne pogotovo onima koji iz raznih razloga kasne”, zaključio je Lajčak.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji je istaknuo kako je otvaranje Doma HDZ-a BiH i Političke akademije te stranke jedan dobar znak jer to, kako je kazao, govori da je HDZ stabilna stranka i stabilan politički faktor u BiH. Dodik je istaknuo da članovi SNSD-a, čiji je on predsjendik, podržavaju kandidatkinju HDZ-a BiH za članicu Predsjedništva BiH, te da će svi članovi i simpatizeri te stranke na predstojećim izborima glasovati na Borjanu Krišto.

“Ovo je jako dobra poruka i nama koji smo politički partneri HDZ-u BiH jer on svojim političkim angažmanom može da bude primjer dobrog političkog djelovanja. Otvoriti političku akademiju znači usmjeriti se ka stvaranju bolje budućnosti”, kazao je Dodik na kraju svog obraćanja.

2 Comments

  1. Nisam stekao dojam da je Lajčak tako lijepo mišljenje imao o HDZ-u i Čoviću dok je bio na službi u BiH…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*