HDZ BiH pozvao SDP-ove bošnjačke glasače da ne glasuju za Komšića

HDZ BiH uputio je u četvrtak poziv SDP-ovim glasačima bošnjačke nacionalnosti da ne glasuju za kandidata Socijaldemokratske partije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U papelu stoji:

Poštovani birači Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti, Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine u okviru političkog realiteta, ozbiljno promišlja i traži modalitete uređenja Bosne i Hercegovine kakva bi odgovarala svim narodima i građanima koji u njoj žive. Mi smo svjesni da nas daytonski ustav ograničava u ostvarivanju pune jednakosti i ravnopravnosti naroda i građana, kao i bržeg gospodarskog rasta i priključivanja euroatlantskim integracijama.

Upravo zbog tih, kao i brojnih drugih razloga, HDZ BIH je politički odlučan kako je potrebno mijenjati ustav. Novi ustav trebao bi biti pravičniji i omogućiti jačanje svih segmenata bh. društva. Novi ustav trebao bi vratiti i pomoći uspostavljanju novog povjerenja među političke aktere, kao i narode i građane.

HDZ BIH je uvjeren kako je omogućavanje Hrvatima u Federaciji BiH birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH na izborima 3. listopada 2010. prvi korak, nužno potrebnog, povratka povjerenja između političkih stranaka, naroda i građana u BiH. Izbornu praksu iz 2006. godine, a čiji je scenarij u režiji SDP-a je pripremljen i ove godine, koja omogućuje bošnjacima izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatramo štetnom za vraćanje i uspostavljanje povjerenja u BiH, kao i za razvitak bh. demokratskog društva uopće.

Ovakva politička praksa, neuobičajena u demokratskim društvima, ostavlja svoje posljedice na svim razinama vlasti, ali i ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima. Kako bi se otklonile dalekosežne posljedice takve političke prakse upućujemo ovaj apel biračima bošnjačke nacionalnosti da omoguće Hrvatima u BiH pravo na biranje svog legitimnog predstavnika. Suzdržavanjem od glasovanja za SDP-ova kandidata Željka Komšića učinit ćete snažan politički iskorak za stabilniju i bolju Bosne i Hercegovine.

2 Comments

 1. Znate sta ja sam bosnjak
  ali kao bosnjak nikada nebih glasovao za hdz bih
  ja mislim da hrvati ako hoce da im bude bolje da bi trebai da glasaju za hdz 1990
  ljubic je jako dobar covjek
  on je mio i ljep isto tako jurisic is hsp
  tu vidim veliki savez sa nama
  mislim da mi bosnjaci vidimo njih kao prijatelje
  a ovog covica koji se uvlaci dodiku u guzicu kao bobana i tudmana
  za njega oni nebi trebali da glasaju
  cak postoji mogucnost da on nebude u vladi nikako
  nek kod dodika i nek trazi od njega
  niko se ne bori za posavinu
  nek trazi od dodika posavinu
  ja kao bosnjak cak mislim da bi bosnjaci trebali da glasaju za radoncica ili izetbegovica koji se mogu supostaviti dodiku
  jer zajedno sa hrvatima mozemo da imao ljepu drzavu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*