HDZ BiH: Travnik treba ustrojiti na isti način kao i Mostar

HDZ BiH u Srednjobosanskoj županiji smatra da bi ukidanje ove županije prilikom eventualne reorganizacije Federacije BiH u dugoročnom periodu dovelo da nestanka Hrvata u središnjoj Bosni.

Članovi Županijskog odbora HDZ-a BiH raspravljali su danas na sjednici u Travniku o mogućoj reorganizaciji FBiH prema kojem bi se Srednjobosanska županija brisala, a pojedine općine pripojile Zeničko-dobojskoj županiji i Županiji Sarajevo.

Ova stranka takav scenarij smatra neprihvatljivim, jer bi se u tom slučaju Hrvati sa ovog područja “utopili” u dva većinski bošnjačka kantona.

Članovi Županijskog odbora HDZ-a BiH ponovili su da bi se, ako bi došlo do reorganizacije grada Mostara, to isto moralo uraditi i u Travniku.

“I Mostar i Travnik su sjedišta dviju identičnih županija. Kako je potrebno zaštiti prava Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako isto treba zaštiti i prava Hrvata u Srednjobosanskoj”, ističu u Županijskom odboru HDZ-a BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da postoje planovi američke administracije o reorganizaciji FBiH, prema kojoj bi se u prvoj fazi ukinuto 5 od ukupno 10 županija.

Tako bi se Hercegovačko-neretvanskoj županiji pripojila Herceg-bosanska i Zapadno-hercegovačka, a Sarajevska bi se ujedinila s Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom županijom.

Unsko-sanska, Posavska i Tuzlanska županija ostale bi u sadašnjem obliku.

Druga faza bi podrazumijevala potpuno ukidanje županija i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH – entitetske i općinske, što podrazumijeva i izmjenu Ustava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*