HDZ i SDA suglasni: Statut Mostara treba mijenjati

Na inicijativu Gradskoga odbora HDZ-a BiH Grada Mostara i njegova predsjednika Slađana Bevande u Domu HDZ-a održan je prvi sastanak predstavnika političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskoga vijeća Grada Mostara (HDZ-a BiH, HDZ 1990, SDA , SDP-a BiH) i predstavnika klubova neovisnih vijećnika.

Tema sastanka, kojemu se unatoč pozivu nisu odazvali predstavnici Gradskog odbora Narodne stranke “Radom za boljitak”, bila je provedba odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine vezane za Statut Grada Mostara, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Zaključeno je da različni politički subjekti različno doživljavaju odluku Ustavnoga suda BiH, a razgovori o promjeni Statuta Grada Mostara će se nastaviti u idućem razdoblju.

“Dobro je da razgovaramo i pronađemo rješenje problema za Grad Mostar, da Mostar konačno prestane biti grad slučaj i okrene se europskim perspektivama”, kazao je u izjavi za predstavnike medija Slađan Bevanda, predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Grada Mostara dodavši kako je odluka Ustavnoga suda BiH obvezujuća i mora se poštovati i provesti.

Također je naglasio kako je ova problematika prevažna za Grad Mostar da bi se o njoj raspravljalo na ulici i preko medija, nego je naprotiv, prema njegovim riječima, treba rješavati kroz institucije sustava.

Predsjednik Gradskoga odbora SDA Mostara Zijad Hadžiomerović je kazao kako je prema njihovom stajalištu odluka Ustavnoga suda BiH već provedena i kako je ta stranka različno doživljava od ostalih sugovornika , ali da istodobno pozdravlja nastavak razgovora o promjeni Statuta Grada Mostara koji bi se trebali voditi isključivo u Gradskom vijeću na tematskom zasjedanju te uz potporu stručnog povjerenstva.

Hadžiomerović tvrdi kako je važno je da otpočnu razgovori u Gradskom vijeću te da svi u njima sudjeluju. “SDA i HDZ BiH to ne mogu sami učiniti jer se moramo dogovoriti i s drugim strankama i članovima Vijeća, ali ako smo se 1996. dogovorili, ne vidim zašto to ne bi i sada u mnogo lakšim uvjetima”, rekao je Hadžiomerović, javlja Bljesak.info.

I HDZ BiH i SDA složni su da se mora promijeniti Statut grada te su izrazili uvjerenje da se stranke mogu dogovoriti o provedbi odluka Ustavnoga suda za Mostar do početka svibnja.

Svi sudionici sastanka suglasni su u pozitivnoj ocjeni današnjih razgovora koji bi trebali prinijeti smanjenju napetosti i biti dobar temelj za nastavak istih.

Godinama se u Mostaru lome politička koplja: HDZ-a BiH smatra kako Mostar treba biti uređen kao ostale jedinice lokalne samouprave BiH i da bude jedna izborna jedinica, dok iz SDA vide rješanje u prijelaznom statutu, koji predviđa šest općina.

Bljesak.info podsjeća da je predsjednik SDA Sulejman Tihić u posljednjem broju tjednika Slobodna Bosna rekao je kako se zalaže za uspostavu više općina u Mostaru u kojim bi bilo koncentrirano 70 posto vlasti. Ostatak bi se odnosilo na jedinstvenu gradsku upravu, a takav bi ustroj, kako tvrdi Tihić, bio sličan odnosu između općina i gradske uprave u Sarajevu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*