Hercegovina osiguranje pod prinudnom upravom

Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH uvela je prinudnu pravu u Hercegovina osiguranje. Na mjesto ravnatelja Brune Krtalića imenovan je prinudni upravitelj Slađan Bevanda.
Odluka o uvođenju prinudne uprave uslijedila je nakon što Hercegovina osiguranje zbog nelikvidnosti nije bilo u stanju isplatiti premije korisnicima životnog osiguranja – uposlenicima mostarskih kompanija Elektroprivrede HZ HB, Aluminija, Hrvatskih telekomunikacija, Mostar i drugih. Hercegovina osiguranje, svojevremeno jedna od vodećih osigurateljskih kuća, bilo je u stopostotnom vlasništvu Hercegovačke banke, u koju je u proljeće 2001. međunarodna zajednica uvela prinudnu upravu, iako je banka bila likvidna, zbog sumnji kako će biti financijski motor “Hrvatske samouprave”.
Optužbe kako je iz banke nestalo 50 milijuna kuna koje je Hrvatska slala za HVO i hrvatske stradalnike u BiH, kasnije je opovrgla i sama privremena upraviteljica banke Amerikanka Toby Robinson.
Dva pokušaja prodaje banke i njezinih tvrtki, među kojima je i Hercegovina osiguranje, nisu uspijela, a neslavno je završio i posljednji pokušaj Hercegovina osiguranja da se izvuče iz “smrtonosnog zagrljaja” svog vlasnika – Hercegovačke banke. Nakon što je posljednji natječaj za prodaju banke stopirala Vlada Federacije zbog spornog vlasništva nad naftnim terminalom u Dretelju kod Čapljine, pokušalo se spasiti bar Hercegovina osiguranje – nuđenjem Croatia osiguranju.
No, nakon dubinskog snimanja poslovnih knjiga, iz uprave najvećeg osigutelja u Hrvatskoj stigao je negativan odgovor. Špekuliralo se kako je za preuzimanje Hercegovina osiguranja bio zainteresiran i Euroherc, jedna od vodećih osiguratelljskih kuća u BiH koja je u portfelju zagrebačkog koncerna Agram, u većinskom vlasništvu Hercegovca Dubravka Grgića.
No, interes za akviziciju i kod Euroherca “splasnuo je” nakon uvida u poslovanje mostarskog osiguratelja, pa je Hercegovina osiguranje sada u istoj poziciji kao njegov dojučerašnji vlasnik Hercegovačka banka – pod prinudnom upravom. Od nekad vodeće osigurateljske kuće s premijeom od 26 milijuna KM, Hercegovina osiguranje je nakon “pada” Hercegovačke banke počelo nezaustavno tonuti. U prošloj 2009. godini ova osgurateljska kuća ostvarila je samo 6,8 milijuna KM ukupne premije, čime joj je tržišni udio pao na samo 2,2 posto. Pali su, tako, na samo začelje ljestvice ispred Zovko osiguranja i Heliosa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*